Sarajevo i Goražde

Uhićeno 6 bivših pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina kod Foče

Vijesti / Crna Kronika | 13. 12. 2022. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Sarajeva i Goražda, slobode lišili šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva “, „Organiziranje grupe ljudi i poticanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina“ i „“Povrede zakona ili običaja rata“  propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predane na dalju nadležnost tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH je pak priopćilo kako su osumnjičeni pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče, u prosincu 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Tijekom napada, izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine. Žrtve su nakon zločina pronađene i identificirane.

Osumnjičeni se terete da su kao zapovjednici i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, sudjelovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom.

''U predmetu je izvršena opsežna istraga tužiteljstva s više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima'', navelo je Tužiteljstvo.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close