Operacija Triangle

Uhićeno 49 osoba zbog pronevjere na Internetu

Vijesti / Crna Kronika | 10. 06. 2015. u 14:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski policajci su uhitili u utorak 49 osoba, u okviru međunarodne akcije protiv kriminalnih mreža koje su pronevjerile milijun eura presretanjem komunikacija na internetu, priopćio je u srijedu Eurojust.

Osumnjičeni, "uglavnom iz Kameruna i Nigerije", uhićeni su u okviru akcije koju su vodile talijanska, španjolska i poljska policija, priopćio je organ za sudsku koordinaciju Eurojust, ne navodeći pojedinosti o mjestu uhićenja.

"Operaciju Triangle" podržale su belgijska, engleska i gruzijska policija. U okviru operacije je izvedeno 58 pretresa. Operacija je nastala iz tri paralelne operacije kojima su mete bile organizirane kriminale grupe specijalizirane za "phishing" ili slanje e-mailova koji su sakupljali osobne podatke koristeći lažni identitet.

Zahvaljujući tim podacima, kriminalci su izvodili "napad" presrećući komunikacije i tako pronevjerili šest milijuna eura od žrtava, među kojim ima i firmi, u cijeloj Europi, "putem sofisticirane mreže za pranje novca".

Operacija je "pokazala da se europske institucije i državne vlasti mogu uspješno boriti zajedno s jednim od najsuvremenijih oblika kriminala, koje je teško otkriti", priopćio je Eurojust.

Kopirati
Drag cursor here to close