Pravda po naški

Uhićenja i optužnice zbog norme, a ne zbog pravde i zakona?!

Ni iz Tužiteljstva BiH ne negiraju da u ovo doba godine pojačaju svoj rad. Naprotiv.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 12. 2022. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalno, baš kao i tko zna koliko godina unazad, i na izmaku 2022. tužitelji Tužiteljstva BiH rade punom parom, te pokreću akcije uhićenja i podižu optužnice, a kao jedan od najvjerojatnijih razloga za to spominje se ispunjavanje godišnje norme koju imaju nosioci pravosudnih funkcija, objavile su Nezavisne novine.

Sky i Anom

''U ovom i prošlom mjesecu svjedoci smo da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštite (SIPA), pod dirigentskom palicom Tužiteljstva BiH, hapsili u više općina i gradova širom BiH, što zbog ratnih zločina, što zbog drugih krivičnih djela, a nisu pošteđene ni pojedine 'krupne ribe''', navode Nezavisne novine dodajući kako je primjera mnogo.

Nedavno je, podsjećaju, podignuta, a zatim i potvrđena optužnica za ubojstvo načelnika prijedorske Krim-policije Radenka Bašića, s tim što je iz Tužiteljstva BiH priopćeno da je ovo prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu "Railić Dalibor i drugi".

I to nije sve, pa su, navode novine, pripadnici SIPA prije nekoliko dana u Prijedoru uhitili šest osoba zbog ratnog zločina. Gotovo istovremeno, uhićeni su i Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalnog ureda Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH u Banja Luci, te još pet njezinih radnih kolega.

Novi tužitelj

Nešto ranije, ukupno šestorica nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Višegradske brigade Armije RBiH uhićeni su zbog ratnog zločina u Jošanici, kod Foče, gdje je prije 30 godina ubijeno 56 Srba.

Govoreći o pojačanim aktivnostima Tužiteljstva BiH, odvjetnica Tatjana Savić ističe da je riječ o kombinaciji više faktora.

"Već godinama je primjetan veći broj optužnica pred kraj godine, kada se one podižu radi ispunjavanja norme. Osim toga, tu je i činjenica da imamo novog glavnog tužitelja i nadam se da je to poboljšalo efikasnost rada Tužiteljstva, a treći faktor je stalni, dugogodišnji pritisak međunarodne zajednice, kojim se ukazuje na neefikasnost rada Tužiteljstva. Mislim da je riječ o kombinaciji ta tri faktora", rekla je Savić za Nezavisne novine.

Nešto pojačane aktivnosti

I Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, kaže da je praksa takva da se uglavnom pred kraj godine dolazi do većeg broja optužnica.

"U skladu s normama koje su utvrđene prema samim tužitelji, tijekom godine se provodi istraga. Oni imaju norme koje dobiju na početku godine i na kraju godine trebaju donijeti određeni broj tužiteljskih odluka. Tužiteljska odluka je i obustavljanje istrage ili donošenje naredbe o neprovođenju istrage, kao što je i podizanje optužnice. Mi svake godine, pred kraj godine, govorimo o predmetima ratnih zločina, odnosno imamo povećani broj osoba koja se saslušavaju i osoba protiv kojih se podiže optužnica", rekao je Kojić za Nezavisne novine.

S druge strane, ni iz Tužiteljstva BiH ne negiraju da u ovo doba godine pojačaju svoj rad. Naprotiv.

"Tužiteljstvo BiH provodi redovite aktivnosti, koje su uobičajeno nešto pojačane u ovom razdoblju godine. Također, u proteklom razdoblju od strane rukovodstva tužiteljstva i glavnog tužitelja provedeno je više aktivnosti koje se odnose na promjene u unutarnjem ustroju institucije, intenziviranje rada na predmetima i određivanje konkretnih rokova. Rezultat toga su i mnoge aktivnosti koje se provode u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina, korupcije, organiziranog kriminala i drugih kaznenih djela", naveo je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, u izjavi za Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close