Zloupotreba

Uhićena kustosica muzeja u Mostaru

Meškovića je za kriminal prijavio sin Mirza Mešković, a radi se o krivičnom djelu prodaja krivotvorenih karata.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 12. 2019. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kustosica Muzeja žrtava rata i genocida 1992.-1995. u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić uhićena je dana su akciji Federalne uprave policije.

Naime, u akciji, koja je jutros provedena na 11 lokacija u Sarajevu, Mostaru i Tuzli privedeno je šest osoba. Među njima je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH te Senad Jusufbegović, čelnik Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu.

Avaz piše kako se neslužbeno saznaje da je Meškovića za kriminal prijavio sin Mirza Mešković, a radi se o krivičnom djelu prodaja krivotvorenih karata.

''Jasmin Mešković, koji je organizator, a Jusufbegović koordinator ovih nezakonitosti, ostvarili su veću imovinsku korist i kupovali su razne nekretnine'', navode sarajevske novine.

Policija je, prema navodima Uprave policije MUP-a Federacije BiH, dobila nalog za privođenje ukupno jedanaest osoba, a svi oni osumnjičeni su za zloporabu službenog položaja ili ovlasti.

"Šest osoba koje su pod istragom sumnjiče se da su od srpnja 2017. tiskale duple karte za muzeje zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru. Karte su prodavali, a novac od prodaje zadržavali za sebe", izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Sarajevske županije Azra Bavčić.

Osim u Sarajevu i Mostaru policija je pretrage i racije provela i u Tuzli.

U okviru akcije kodnog naziva "Memory" pretraženo je ukupno jedanaest lokacija na području tri županije.

Sarajevski muzej osnovan je 2013. godine i u njemu su izloženi dokumenti, fotografije i predmeti iz rata od 1992. do 1995. godine koji svjedoče o strahotama tog razdoblja.

Nalazi se u strogom središtu grada u neposrednoj blizini katedrale i svake godine posjeti ga na tisuće ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close