Trgovkinja američkim vizama

Uhićena Ajša Ramić

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u rujnu 2022. godine objavio priču o tome kako su Ramić i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride desetinama bh. građana uzele oko 140 tisuća dolara za američke vize.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 06. 2023. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ajšu Ramić iz Visokog i Naidu Mehanović iz Sarajeva je po nalogu Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo uhitila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u policijskoj akciji 'Tin' zbog sumnje na trgovinu ljudima.

Policijski službenici SIPA-e su u suradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova KS i Zeničko-dobojske županije pretresli stambene i poslovne objekte koje se dovode u vezu sa Ramić i Mehanović. Nakon što su službenici SIPA-e završili ispitivanje, predane su u nadležnost Tužiteljstva koje je ovaj predmet otvorilo 2023. godine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u rujnu 2022. godine objavio priču o tome kako su Ramić i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride desetinama bh. građana uzele oko 140 tisuća dolara za američke vize. Poslovne partnerice su tvrdile da surađuju sa Američkim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini (BiH) i da u ime građana apliciraju za ubrzani proces dobivanja viza. Zauzvrat su od klijenata tražile pasoše i uplate od oko pet tisuća dolara kako bi im ugovorile termine za intervjue u Veleposlanstvu.

No, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu ni surađivale ni komunicirale sa službenicima Veleposlanstva, a klijentima su davale falsificirane dokumente, a vraćale im putovnice tek nakon mjesec dana na njihovo inzistiranje. Članovi 14 obitelji sa kojima su novinari razgovarali kažu da im je suradnja sa ovim ženama donijela razočarenje i sramotu. Neki od njih su bili jako zabrinuti zbog mogućnosti zloupotrebe njihovih dokumenata koje su davali.

Ramić su klijenti i suradnici prijavili policiji i tužiteljstvu najmanje pet puta tijekom prethodne dvije godine, uglavnom zbog prevara. Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu je dvaput odlučilo da neće pokretati istragu dok je Federalna uprava policije (FUP) ugrozila istragu po trećoj prijavi, nezakonito uzevši dokaze. Na drugim prijavama tužitelji i dalje rade.

Kopirati
Drag cursor here to close