Akcija Consigliere

Uhićen Titov tjelohranitelj u Sarajevu

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva Consigliere s dokazima iz Sky i Anom aplikacija…
Vijesti / Crna Kronika | 07. 02. 2024. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik Federalne uprave policije (FUP) Dženis Kadrić, tjelohranitelj šefa narko-kartela Edina Gačanina Tita, uhićen je jutros u Sarajevu, piše portal Dnevnog avaza.

Kadrića, koji je nedavno došao iz Dubaija, dodaju sarajevske novine, uhitili su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u njegovoj kući.

Uhićen je, kako se navodi, zbog sumnje u pranje novca i druge kriminalne aktivnosti

Kadrić je u prosincu prošle godine i u kolovozu 2022. godine bio uhićen, ali je ubrzo pušten na slobodu.

Portal Klix pak piše da je u istoj akciji uhićen i Alem Hodović rođen 1983. godine u Priboju, te da se pretresaju prostorije poduzeća E.S. TEĆ d.o.o Sarajevo.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva Consigliere s dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

Inače, narko-boss Edin Gačanin Tito, kojeg je Kadrić čuvao, sklopio je sporazum s Tužiteljstvom u Nizozemskoj, a presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz kemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Europu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterizirala da je vođa "Tito i Dino kartela", tzv. super kartela koji je djelovao iz Dubaija i koji je surađivao s irskim i talijanskim klanovima.

Kopirati
Drag cursor here to close