Uhićen direktor GIKIL-a Debasish Ganguly
Federalni inspektori su zbog eskalacije situacije po okoliš u rijeci Spreči, izazvanom nesavjesnim poslovanjem operatora "GIKIL" d.o.o. Lukavac u prethodnom razdoblju poduzimali neophodne aktivnosti na sprečavanju nastanka većih šteta

Uhićen direktor GIKIL-a Debasish Ganguly

Vijesti / Crna Kronika | 24. 08. 2018. u 14:13 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly uhićen je danas u Lukavcu po nalogu Tužiteljstva Tuzlanske županije, potvrdio je Feni glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova TŽ Izudin Šarić.

Federalni inspektori su zbog eskalacije situacije po okoliš u rijeci Spreči, izazvanom nesavjesnim poslovanjem operatora "GIKIL" d.o.o. Lukavac u prethodnom razdoblju poduzimali neophodne aktivnosti na sprečavanju nastanka većih šteta za okoliš te u zadnjem obavljenom timskom inspekcijskom nadzoru zapisnikom konstatirali da operator obavlja svoju djelatnost bez okolišne dozvole, što je bio preduvjet da se operatoru izrekne mjera obustave rada.

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

S druge strane, sindikalna organizacija Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) izrazila je  spremnost da se uz podršku uposlenih u kompaniji bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih, a u isto vrijeme i za zdraviju radnu sredinu koja jeste potreba radnika i građana općine Lukavac.

Sindikalna organizacija GIKIL-a danas je održala izvanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da se ne može ignorirati činjenica da građani općine Lukavac i šire imaju pravo zahtijevati primjenu zakonskih propisa koji će osigurati zdraviju i kvalitetniju radnu i životnu sredinu, ali da će se ''znati boriti za očuvanje svakog radnog mjesta''.  

Rukovodstvo sindikalne organizacije GIKIL-a, kako je zaključeno, daje podršku svim mjerama i radnjama koje poduzimaju organi za provođenje zakona u BiH i traži hitno procesuiranje odgovornih s ciljem utvrđivanja odgovornosti za aktualno stanje u GIKIL-u.

Sindikat od Uprave kompanije zahtjeva da u skladu s pravima i obvezama koje ima po važećim zakonskim propisima odmah poduzme mjere koje će osigurati mogućnost kontinuiranog proizvodnog procesa. Također, od Uprave GIKIL-a su zatražili da najkasnije do 5. rujna rukovodstvu sindikalne organizacije u pismenoj formi predstavi obvezujući kratkoročni i dugoročni plan investiranja u modernizaciju proizvodnih pogona koja će osigurati pozitivan utjecaj na životnu sredinu.

Na izvanrednoj sjednici Sindikalne organizacije GIKIL je zaključeno i da se uputi dopis ministarstvu okoliša i turizma FBiH u kome će se zatražiti sastanak sa resornom ministricom, a na kome bi se analizirala aktualna situacija u GIKIL-u, priopćeno je iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.      

Kopirati
Drag cursor here to close