Respiratori

Udruženi poduhvat: Za što se terete 3F?

Ova trojka danas će biti prebačena u tužiteljstvo, a očekuje se prijedlog za pritvor.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 05. 2020. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH sumnjiči uhićenog premijera FBiH Fadila Novalića, vlasnika kompanije "Srebrena Malina" Fikreta Hodžića i direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka u aferi "Respiratori" teškoj 10,5 milijuna KM za više krivičnih djela, objavio je Avaz.

Oni su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, zloupotrebu položaja i pranje novca. To su im, kako navodi Avaz - sinoć nakon uhićenja predočili tužitelji u SIPA.

Pročitajte još

O svemu su upoznati i njihovi odvjetnici, koji su do kasno sinoć ostali u zgradi SIPA-e, a potom je napustili bez osumnjičene trojke.

Ova trojka danas će biti prebačena u tužiteljstvo, a očekuje se prijedlog za pritvor.

Inače, istraga je otvorena još prošlog mjeseca nakon što se ispostavilo kako je "Srebrena malina" kupila 100 respiratora u Kini za 10,5 milijuna KM, znatno više nego što se na slobodnom tržištu mogu nabaviti uređaji europskih proizvođača.

Ispostavilo se kako su nabavljeni strojevi koji se koriste u vozilima hitne pomoći i ne mogu se koristiti na bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.

Ugovor o kupnji respiratora izravnom su pogodbom sklopili Solak i Hodžić, no sada se ispituje je li i kako u to bila uključena vlada Federacije odnosno Novalić.

On je zbog afere ranije otpustio predstojnika svog ureda Muhameda Ganibegovića za kojega se utvrdilo kako se nakon otvaranja istrage tajno sastajao s Kadrijom Kolićem, odvjetnikom koji zastupa Solaka.

Sjednica Vlade Federacije koja se trebala održati danas odgođena je, a prema zakonu Novalića bi trebala mijenjati ministrica financija Jelka Milićević. No, pojedini mediji navode i njezinu umješanost u slučaj.

Inače, Novalića, koji u premijerskoj fotelji sjedi od 2014. jer dosad nije formirana nova vlada na temelju rezultata izbora 2018. godine, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio kao kandidata za još jedan premijerski mandat.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close