Vandali

U Stocu oskvrnute postaje križnog puta

Vijesti / Crna Kronika | 05. 04. 2015. u 09:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su skoro sva postolja za postaje križnoga puta u Stocu u noći na subotu nakon što je u tome gradu na jugu BiH održana procesija povodom svetkovine Velikoga petka.

Kako su potvrdili u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije, nakon jutrošnje dojave o oskvrnuću postolja na postajama križnoga puta koje se nalaze na uzvišenju koje vodi k povijesnoj srednjovjekovnoj utvrdi, pripadnici policije su proveli očevid.

Utvrđeno je kako je dvanaest od 14 postolja djelomično ili potpuno uništeno tijekom noći. Iz MUP-a su naveli da policija intenzivno traga za počiniteljima.

Nisu mogli potvrditi ima li ovaj izgred međunacionalnu ili vjersku pozadinu. Tijekom procesije križnoga puta na Veliki petak u kojoj je sudjelovalo oko 2.000 vjernika ova su postolja bila netaknuta.

Po objašnjenju iz župnog ureda u Stocu, križevi nisu uništeni jer se svaki put nakon križnoga puta sklanjanju na sigurno. Oko postavljanja postaja križnoga puta u Stocu u nekoliko navrata je prosvjedovala manja skupina stolačkih bošnjačkih povratnika okupljena oko Foruma mladih.

Stolački župnik don Rajko Marković pak izvješćuje kako je polomljeno 12 postaja.

''Od četrnaest postaja polomljeno ih je dvanaest, samo nisu polomljene prva i jedanaesta'', objavio je župnik na župnim internetskim stranicama navodeći kako tijekom procesije i križnog puta nije bilo nikakvih izgreda.

'' Sve je prošlo u najboljem redu i miru, na opće zadovoljstvo svih vjernika. Svi smo se s Križevca vratili radosni i duhovno obogaćeni. Sve ovo skupa kao da nekomu nije odgovaralo. Možda je zato i izveden ovaj zločin na Križni put u ove svete Blagdane koje katolici slave s najvećim poštovanjem prema Isusu Kristu koji nas je Mukom i Smrću otkupio na križu i poučio nas da prema svakomu čovjeku činimo dobro'', napisao je župnik.

Na sve je reagirao i Biskupski ordinarijat Mostar navodeći kako '' ovo samo obična ludost nepromišljenih pojedinaca, nego izravan udar na vjernike grada Stoca i okolice''.

''Živimo u vremenu i na prostoru gdje su puna usta poziva na suživot, multietičnost, multikulturalnost, dijalog i suradnju među vjerskim zajednicama. A u isto vrijeme, jednako od nekih političkih vođa i međunarodnih predstavnika, čuju se riječi o uklanjanju križeva s brda, brežuljaka i uzvisina pa čak i tumačenje kako bi se sam Isus zastidio svoga Križa na mostarskom Humu. Nije li to indirektan poticaj i ohrabrenje ovakvim i sličnim vandalskim zlodjelima?! Nije li to na tragu već sada davno izrečene poruke katolicima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini da se trebaju „asimilirati ili emigrirati“?! Dok duboko povrijeđeni osuđujemo ovo neljudsko i bezbožno djelo uoči najveće kršćanske svetkovine Uskrsa, pozivamo sve mjerodavne da ovaj čin nedvosmisleno osude, počinitelje i nalogodavce pronađu i primjereno sankcioniraju'', navodi s eu reakciji Ordinarijata.

Kopirati
Drag cursor here to close