Gospodarski kriminal

U Srbiji akcija uhićenja državnih službenika, poreznih inspektora...

Vijesti / Crna Kronika | 09. 04. 2014. u 07:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niška policija je, u okviru borbe protiv gospodarskog kriminala, uhitila 12 osoba. Petoro je u bjekstvu, među njima i predsjednik općine Doljevac Goran Ljubić. Oni su osumnjičeni da su oštetili proračun Srbije i općine Doljevac za 40 milijuna dinara.

Sumnjiče se da su počinili kaznena djela zloupotreba službenog položaja, krivotvorenje službenih isprava i zloupotreba odgovorne osobe. Uhićenima je određena mjera zadržavanja do 48 sati. U niškoj policiji je potvrđeno da je načelnik policije Srđan Grekulović najavio istragu zbog sumnje da je petorici koji su u bjekstvu netko iz policije dojavio da će biti uhićeni.

Akcija privođenja i uhićenja jutros je organizirana na području Doljevca, Niša i Paraćina zbog sumnje da su izvršila kaznena djela zloupotrebe službenog polozaja, krivotvorenja službene isprave i zloupotrebe odgovorne osobe.

Istraga niške policije pokazala je da su osumnjičeni funkcioneri i gospodarstvenici iz Doljevca, asfaltirali već asfaltirane ulice, izbjegavali plaćanje poreza, iznajmljivali nepostojeće strojeve i oštetili proračun za preko 40 milijuna dinara, pišu 'Južne vesti'.

Mjera zadržavanja određena je Ivanu S., inspektoru Porezne uprave u Doljevcu, Gradimiru S. predsjedniku MZ Malošište, Bojanu T., zamjeniku direktora JKP 'Doljevac', Saši M., vlasniku firme "Sale Kop" Kočane, Siniši D. vlasniku firme "RD 180" Orljane, Dragani M., radnici JKP 'Doljevac', Zoranu E., nadzornom organu u JKP 'Doljevac' i radniku Direkcije za izgradnju općine Doljevac, Draganu U., radniku JKP 'Doljevac', Davoru S., radniku JKP 'Doljevac', Draganu Đ., vlasniku firme "Pekop" Belotinac, Draganu V., radniku firme "Vodogradnja" Pukovac, dok se za Zorana C., nadzornog organa u AD 'Niskogradnja' Niš, još utvrđuje hoće li mu biti određena mjera zadržavanja.

U bjekstvu su predsjednik Općine Doljevac Goran Ljubić, njegov brat i vlasnik poduzeća 'Vodogradnja' Zoran Ljubić, direktor JKP 'Doljevac' Dejan Smiljković, Bratislav D. nadzorni organ u Direkciji za izgradnju Doljevac, kao i Slobodan Z. iz Ćuprije.

Sumnja se da je 2012. godine doljevačka Direkcija za izgradnju sklopila ugovor sa niškom 'Niskogradnjom' o asfaltiranju već asfaltiranih ulica u Doljevcu, čime su proračun Općine oštetili za više od 760.000 dinara. Goran Ljubić je, stoji u policijskom priopćenju, svom bratu Zoranu bez naknade i van procedure dozvolio eksploataciju zemljišta sa parcela u Malošištu i time nanio štetu Općini veću od 22 milijuna dinara.

Također se sumnja da je Zoran Ljubić tijekom 2007. godine, kupio nekoliko parcela pored autoceste Beograd-Niš-Leskovac, a nakon toga ih prodao OMV-u za 1.000.000 eura, iznos koji je mnogo veći od cijene koju je platio prilikom kupovine. Da bi izbjegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit, Zoran i njegov otac Miodrag su, navodno zbog rješavanja stambenog pitanja, od Hranislava T. iz Pukovca, kupili određene nepokretnosti za iznos od 1.200.000 eura, gdje su nesrazmjerno uvećali vrijednost kupljene imovine.

Na taj način, Zoran je izbjegao da plati porez na kapitalnu dobit, koja iznosi 16,5 milijuna dinara, za koliko je i oštetio proračun Republike Srbije. Brojnim provjerama je utvrđeno, kako stoji u priopćenju, da je JKP 'Doljevac', u razdoblju od 2011. do 2013. sa više privatnih poduzeća sa teritorije općine Doljevac, zaključivalo ugovore o zakupu radnih strojeva, a da određena dokumentacija ne postoji ili je retroaktivno sačinjena.

Daljim provjerama utvrđeno je da je "Vodogradnja" iz Pukovca od JKP 'Doljevac' naplatila iznos od 550.800,00 dinara bez pravnog osnova. Utvrđeno je i da poduzeće "RD 180" Orljane ne posjeduje stroj koji je navodno iznajmljivao JKP 'Doljevac', a za čije je iznajmljivanje iz općinskog proračuna, po fakturama iz 2012.godine, isplaćeno skoro 3,15 milijuna dinara. Po podizanju novca sa računa poduzeća "RD 180" je zatvoreno.

Sumnja se da su gospodarskim kriminalom oštetili proračun Srbije i općine Doljevac za 40 milijuna dinara, odnosno skoro 350.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close