Četiri osobe uhićene

U SIPA-inoj akciji ''pali'' i Mostarci

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 08. 2022. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri osobe uhićene su u utorak na području Mostara, Trebinja, Foče i Brčko distrikta u SIPA-inoj operativnoj akciji.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u utorak su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizirali operativnu akciju i izvršili pretres stambenih objekata, lica i pokretnih stvari na sedam lokacija.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, koordinirao je aktivnosti policijskih djelatnika SIPA i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, u izvršenju uhićenja i pretresa osumnjičenih osoba u više gradova u BiH.

Aktivnosti se odnose na predmet organiziranog kriminala, povezanog sa više teških kaznenih djela, koja se procesuiraju u okviru predmeta Milan Matković i dr.

Među uhićenim osobama je i jedan aktivni policijski djelatnik, osumnjičen za koruptivno djelovanje i iskorištavanje policijskih kapaciteta za pomaganje osumnjičenima u izvršenju kaznenih djela.

Uhićene su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kaznena djela  ''Organizirani kriminal'', ''Neovlašteni promet opojnim drogama'', ''Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene'' i ''Pranje novca'', propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, zatim kazneno djelo ''Pripremanje kaznenog djela'', u vezi sa kaznenim djelom ''Ubojstvo'', propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te kazneno djelo ''Falsificiranje isprave'', propisano Kaznenim zakonikom Republike Srpske. Uhićeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Operativna akcija je realizirana po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta BiH i Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužiteljstvu BiH nakon dešifriranja kriptiranih aplikacija, koje su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa u regiji koristili kao sredstvo komunikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close