Prekinut dotok novca

U Raqqi zavladala panika: Nema vode i struje, uništene ISIL-ove zalihe nafte...

Vijesti / Crna Kronika | 16. 11. 2015. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva dana nakon koordiniranih terorističkih napada u Parizu koji su odnijeli više od 130 života, francuski su borbeni zrakoplovi u sklopu do sada najvećih napada na prostoru Sirije udarili u utvrdu Islamske države u Raqqi, objavilo je francusko ministarstvo obrane, a prenosi Guardian.

'Napadi, u kojima je sudjelovalo 10 borbenih zrakoplova, a koji su bacili ukupno 20 bombi, pokrenuti su simultanim letovima iz Ujedinjenih arapskih emirata i Jordana', stoji u izjavi u kojoj također piše da se misija dogodila u nedjelju navečer, javlja Jutarnji list.

Koordinirani napad Francuske i Amerike

U sklopu operacije koja izvedena u koordinaciji s američkim vojnim snagama pogođen je zapovjedni centar, centra za regrutiranje džihadista, skladište municije i kamp za obuku boraca. Mete koje su pogođene prethodno su identificirane putem izviđačkih letova, također stoji u izjavi.

Službenik ministarstva obrane rekao je za Associated Press da su udari na IS bili 'masivni' te da su dvije lokacije džihadista u Raqqi potpuno uništene. 'Prvu metu koja je pogođena i uništena Daesh (drugo ime za ISIS) je koristio kao zapovjedni centar, centar za regrutaciju i skladište za oružje i municiju. Druga meta korištena je kao kamp za obuku terorista', stoji u izjavi ministarstva.

Aktivisti unutar regije Raqqa izvještavaju da su mete francuskih zračnih napada već poznate utvrde ISIS-a, uključujući i 'Diviziju 17', vojnu bazu na sjeveru grada koji je pod kontrolom džihadista od srpnja 2014. godine.

Osim tih ciljeva, Mirror prenosi da nepotvrđeni izvori iz Raqqe tvrde da su u bombaškim napadima pogođeni i muzej, bolnica peradarska farma i stadion.

Američki dužnosnici kazali su kako su izvršili zračne udare na cisterne Islamske države pune nafte u Siriji, piše New York Times.

Prekinut dotok novca

U napadu u blizini Albu Kamala, grada u rukama islamista na granici s Irakom, u nedjelju je razoreno 116 cisterni koje su teroristi koristili kako bi prevezli naftu proizvedenu u Siriji, izvijestio je Pentagon.

Napade je izvelo šest borbenih aviona smještenih u Turskoj, a kako piše New York Times, napadi su planirani u petak prije nego se dogodio teroristički napad na Pariz.

Sposobnost Islamske države da zaradi oko 40 milijuna dolara mjesečno proizvodeći i izvozeći naftu bila je prevelika frustracija zapadu. Novac koji su dobivali tim putem koristili su za financiranje ekstremističkih operacija i vladanje osvojenim teritorijem, prenosi Jutarnji list.

Prošlog tjedna američki dužnosnici objavili su kako je Amerika pojačala zračne napade na infrastrukturu koju islamisti koriste. Dosad su navodno izbjegavali gađati cisterne zbog straha od velikog broja civilnih žrtava, piše New York Times.

Kako bi izbjegli civilne žrtve, borbeni avioni su prije napada izbacili letke kojima su upozorili vozače da napuste vozila.

Prije napada na područje su bili poslani dronovi kako bi promotrili područje gdje su se cisterne punile naftom. Američki dužnosnici kazali su kako je 295 kamiona bilo tamo u vrijeme napada, te da je uništeno više od trećine.

Ova operacija prozvana je 'Tidal Wave II' nakon što je u Drugom svjetskom ratu izvršena 'Operacija Tidal Wave' pri čemu je Amerika bombardirala devet rumunjskih rafinerija kako bi spriječili opskrbljivanje nacističke Njemačke.

Kopirati
Drag cursor here to close