Ozbiljno stanje

U pomoć Trebinju stižu helikopteri iz Srbije

Kašiković je za RTRS istaknuo da će helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske djelovati koliko za to bude imao uvjeta.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 08. 2022. u 09:38 Bljesak.info
Jutarnji program, gost Boban Kusturić /// 8.8.2022.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske počeo je jutros gašenje požara na području planine Bijela gora kod Trebinja, gdje gori borova šuma, dok se oko 10 sati očekuje dolazak dva helikoptera iz Srbije, izjavio je zapovjednik Teritorijalne vatrogasne jedinice Zdravko Kašiković.

On je naveo da instaliraju pokretni bazen na drugo mjesto, kako bi pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije imali sve spremno za gašenje.

Kašiković je za RTRS istaknuo da će helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske djelovati koliko za to bude imao uvjeta.

Naveo je da je požarna linija jutros sva u dimu te da ne mogu ocijeniti kolika je ona zapravo, ali da je sigurno više od 20 kilometara.

"Sačuvali smo ljude i njihove domove, ali nažalost nismo uspeli da sačuvamo našu divnu prirodu, jer je izgorjela velika četinarska šuma", rekao je Kašiković.

Video: Jutarnji program, gost Boban Kusturić /// 8.8.2022.

Prema riječima direktora Helikopterskog servisa Bobana Kusturića, ovo je najveći požar u čijem gašenju su sudjelovali na području Republike Srpske, daleko veći nego onaj što je bio u Vrbanji, kod jezera Blidinje i u Nacionalnom parku Sutjeska.

"U nedjelju je požar prijetio da na jednom dijelu ugrozi kuće, jer se širi izuzetno brzo, jak je vjetar i totalno je nepredvidiv, mijenja pravac. Pravac požara se mijenja iz sata u sat. Teško je, ali pokušavamo maksimalno spriječiti širenje tog požara”, istaknuo je Kusturić.

On je naveo da su na ovom požarištu od nedjelje od 18:30 sati, nakon što su završili gašenje u Vrbanji kod Banja Luke, a radili su zajedno s vatrogascima iz Trebinja i Republičkom upravom Civilne zaštite.

"Jučer smo na zahtjev gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović prebacili dva helikoptera na područje ovog grada. Sinoć smo izvršili 21 let i izbacili oko 16 tona vode", rekao je Kusturić.

Kopirati
Drag cursor here to close