Nepažnja

U Ljubuškom se sudarila dva paraglidera!

Ishod događaja bio je pucanje špagica, razderan solo glider, a solo pilot je bacio rezervu i prisilno se prizemljio u podnožju kule, bez ozljeda.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 08. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neposredno ispred kule Herceg Stjepana u Ljubuškom početkom ovoga tjedna dogodio se incident u kojem su sudjelovali piloti paraglidera i to tandem pilot, njegov putnik i solo pilot.

Ishod događaja bio je pucanje špagica, razderan solo glider, a solo pilot je bacio rezervu i prisilno se prizemljio u podnožju kule, bez ozljeda.

Iz Paragliding kluba Ljubuški opisali su detaljno na društvenim mrežama što se točno. dogodilo.

Budući da je Ljubuški Kula najfrekventnije letjelište u ovom dijelu Balkana, po zakonu velikih brojeva, uz nevjerojatnu lakoću letenja na ovom terenu, uz nepoštivanje strogih zrakoplovnih propisa, incidenti su nešto sto je statistički skoro pa nemoguće izbjeći.

Naime, tijekom leta, tandem pilot se svjesno približio drugom pilotu koji se nalazio ispred njega, na nešto manjoj visini.

Tandem pilot se (iz još nejasnih razloga) toliko približio pilotu ispred sebe i ostvario kontakt s drugom letjelicom tako da su i tandem pilot i njegov putnik "zaronili" u špagice od drugog glidera. Neželjeni kontakt je uvelike potpomognut činjenicom da je solo glider neposredno prije kontakta uletio u jako dizanje gdje mu se smanjila horizontalna brzina, a tandem je puno veća i brza letjelica, i kontakt je bio neminovan. Budući da su se oba glajdera gibala u istom smjeru, na istom pravcu, a različitim brzinama (tandem glider je znatno brzi) razdvajanje je bilo znatno otežano.

Solo pilot je na vrijeme shvatio da vrijeme radi protiv njih i spretno otvorio rezervni padobran. Kada je padobran izbačen iz sjedalice, kupola se počela otvarati iza solo pilota (budući da je i dalje imao horizontalnu brzinu). U trenutku otvaranja kupole, solo glider ponire prema naprijed, a tandem pilot naglo usporava. Tada se ukazala šansa da se konačno razdvoje, sto im je i uspjelo uz pucanje par špagica na solo glideru te djelomično rasparanu kupolu.

Solo pilot je nevjerojatno sretno sletio na rezervi bez ogrebotine, na nepristupačnom terenu ispod kule u Ljubuškom. Tandem se uputio na sletište i nedugo zatim sletio.

Na kraju, svi su piloti prošli bez ozljeda, sto je pravo čudo.

Nešto slično nam se dogodilo i prije pola godine, kada je pilot radio wing-overe ispred starta i dobio snažan kolaps i završio u podnožju starta.

Sjećamo se incidenta od prije 4-5 godina kada je pilot u nose-down spirali izbjegao sigurnu smrt zakačivši se na izolirani električni kabel koji je amortizirao njegovu obodnu brzinu koja je bila izmelju 80-100 km/h neposredno prije udara...

O čemu se ovdje radi, nedovoljna paragliding izobrazba, prebrz napredak pojedinaca, individualna procjena rizika, nepoštivanje zrakoplovnih propisa u konačnici?

Tema za diskusiju i podizanje razine svijesti o letenju i sigurnosti u zrakoplovstvu općenito.

U BiH su već poginula 2 pilota u zadnje 3-4 godine, par polomljenih kičmi, ruku, nogu... To ne ide nikome u prilog, a najmanje našoj paragliding zajednici koja je u BiH jako mala gdje svi zajedno učimo ispočetka...

Nasš je da upozoravamo i da ovakve incidente javno iznesemo. Vase je da pokušate poštivati pravila koja su vrlo jednostavna i dočekate starost u ovom sportu.

U ovom sportu nema najboljeg i najbržeg. Ovo nije dizanje utega pa da je pobjednik onaj koji podigne najveću težinu. Ovaj sport zahtjeva individualnu procjenu rizika, nevjerojatnu količinu spretnosti, treninga, učenja i veliki faktor sreće koji će od vas jedne godine napraviti šampiona, druge godine padate u drugi plan i tako u krug...

Ovdje se ima još puno toga za reci, ali za sad toliko od nas'', poručili su iz Paragliding kluba Ljubuški.

Kopirati
Drag cursor here to close