Stupsko Brdo

U jednoj kući u Sarajevu pronašli čak 154 migranta

Inspektori Službe za poslove sa strancima i policijski službenici Uprave policije MUP-a pronašli su, u zajedničkoj akciji, 154 migranta
Vijesti / Crna Kronika | 28. 02. 2020. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Službe za poslove sa strancima i policijski službenici Uprave policije MUP-a pronašli su, u zajedničkoj akciji, 154 migranta koji su boravili u stambenom objektu na lokaciji Stupsko Brdo, čiji vlasnik nema dozvolu za pružanje usluga smještaja.

''Sprovedeni su u prihvatne centre, na obradu i utvrđivanje boravišnog statusa, obzirom da nisu imali identifikacijske dokumente kod sebe'', priopćeno je iz Službe za strance.

Poseban naglasak kontrole bio je na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima, izvršenim na području Kantona Sarajevo.

Foto: Služba za poslove sa strancima / Migranti u kući u naselju Stupsko Brdo

Medicinski timovi u prihvatnim centrima utvrdit će porijeklo fizičkih ozljeda koje su vidne kod određenog broja tih osoba. Bit će izvršeni i medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti.

Zajedničke aktivnosti Službe za poslove sa strancima sa službenicima Uprave policije MUP-a KS imaju za cilj sprječavanje i sankcioniranje nezakonitog ponašanja migranata, pronalazak osoba u improviziranim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području Sarajeva.

''U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole, sačinjen je izvještaj o inspekcijskom nadzoru a vlasniku objekta uručen je prekršajni nalog. Obaviješteni su nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz njihove nadležnosti'', stoji u priopćenju.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave nelegalne smještajne kapacitete za boravak migranata, s obzirom da to može utjecati na narušavanje sigurnosnog stanja i rizik je od zaraznih bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close