Pronađeni i otisci

U automobilu koji su koristili napadači pronađen arsenal oružja; Tri osobe uhićene u Belgiji

Vijesti / Crna Kronika | 15. 11. 2015. u 11:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema našim informacijama, tri puške marke 'Kalašnjikov' su pronađene u Seat Leonu u Montreuilu, u Saine-Saint-Denisu. Ovo vozilo crne boje su koristili teroristi u pucnjavi u petak navečer'', rekao je francuski tužitelj.

Europe 1. FR objavio je u nedjelju ujutro da je jedno vozilo kojim se služila jedna grupa terorista da bi pucala ispred terasa pariškog restorana u petak navečer pronađeno u Montreuilu u Saint-Saint-Denisu puno oružja i otisaka.

Informaciju su novinskoj agenciji AFP potvrdili policijski izvori.

Internetska stranica radija je napisala: "Radi se o crnom vozilu Seat Leon (...) Ovo vozilo je pronađeno napušteno u Montreuilu (...) Ovo znači dakle da je nakon ubilačkih napada ova grupa terorista otišla iz glavnog grada, ostavivši možda u prolazu jednog bombaša samoubojicu u blizini Trga Nation, gdje je bila eksplozija u kafiću u blizini Bulevara Voltaire"

Očevici su naveli da su crno vozilo Seat koristili napadači na dva mjesta napada, prema glavnom tužitelju Pariza Francoisu Molinsu: u 21.32 sati u tijeku pucnjave u jednom baru u ulici La-Fontaine-au-Roi (poginulo pet osoba), zatim u 21.36 sati u restoranu u ulici Charonne (19 mrtvih).

''Moguć je njihov bijeg prema Belgiji, gdje se dogodilo više uhićenja? To će reći istraga. Ali "pretpostavlja se da su osumnjičeni, kao i još jedna osoba (uhižena) bile u Parizu u petak navečer", rekao je u subotu navečer belgijski premijer Charles Michel na RTBF-u.

Nakon što su identificirali prvog napadača koji je izveo jedan od atentata u Parizu, istražitelji su fokusirali istragu na njegove suradnike i eventualne nalogodavce, a trag ih zasad vodi prema Grčkoj i Belgiji.

Omar Ismail Mostefai, 29-godišnji Francuz, identificran je zahvaljujući otisku prsta. Rođen u Courcouronnesu, u pariškom predgrađu, taj sitni delikvent koji je već nekoliko puta osuđivan za manje prijestupe, od 2010. je povezan s radikalnim islamistima. Dosad nije imao nikakav "džihadistički dosje".

Istražitelji su dan nakon napada pronašli također uz tijelo jednog samoubojice kod Stade de Francea sirijsku putovnicu koja pripada migrantu registriranom u Grčkoj.

Osim tog sirijskog traga, istražitelji su fokusirali istragu i na belgijski trag. Tri osobe uhićene su u toj zemlji, a među njima i osoba koja je unajmila crni VW Polo viđen ispred Bataclana, dvorane u kojoj je poginulo 89 ljudi.

Tri skupine napadača bile su uključene u napad na Pariz u petak navečer, u kojem je, po posljednjim podacima, ubijeno 129 ljudi, a 352 ih je ranjeno, objavio je pariški javni tužitelj Francois Molins.

Belgijski državni tužitelj potvrdio da su uhićene tri osobe u briselskoj općini Molenbeek.

"Jedan od njih sigurno je bio u Parizu u vrijeme napada", rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu belgijski državni tužitelj.

Potvrđeno je i da su osim te trojice na istražne razgovore s antiterorističkim istražiteljima odvedeni i članovi njihovih obitelji.

Ta su trojica povezana i s automobilima belgijskih tablica koji su otkriveni u Parizu. Francuska i belgijska policija zajedno istražuju ovaj slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close