15 osoba

Tužiteljstvo BiH: Preko sarajevskog aerodroma trgovali tekstilnom robom iz Turske

Vijesti / Crna Kronika | 18. 12. 2015. u 15:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv 15 osoba za koruptivna kaznena djela davanje dara i drugih oblika koristi, počinjena na Aerodromu Sarajevo.

Iz Tužiteljstva BiH priopćeno je da su u okviru predmeta kodnog naziva "Gold 2" optuženi Vasvija Ragipović (56), Ernada Mujić (37), Emir Čaušević (39), Alem Kordić (35), Amir Trnka (38), Mensur Rušić (57), te Mirsada Tarić (40).

Optuženi su i Nada Janjić (48), Senada Bešić (48), Azem Saračević (59), Selver Saračević (35), Darijo Vujica (36), Jurica Mršić (49), Munira Hoši (42) i Ahmed Borić (36), prenosi Srna.

Ova optužnica odnosi se na osobe koje su optužene kao davatelji mita ili druge imovinske koristi, kako bi ostvarili određenu korist, što je jedna od prvih ovakvih optužnica u pravosudnoj praksi.

Optuženim osobama na teret se stavlja da su od veljače do travnja 2014. godine kontinuirano nabavljale tekstilnu robu u Turskoj i dopremali komercijalnim letovima na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a zatim je prodavali u svojim prodajnim objektima u BiH.

U ovom periodu, u kojem su sprovođene posebne istražne radnje, optuženi su prilikom carinskog nadzora i carinske kontrole obećavali i davali službenim osobama novac kako ne bi sproveli skraćeni carinski postupak i naplatili iznos uvoznih dažbina po jedinstvenoj carinskoj stopi, odnosno kako ne bi procijenili da je roba koju nose sa sobom komercijalnog karaktera.

Optuženi su davali ili pristajali da daju novac kako bi službene osobe Uprave za neizravno oporezivanje BiH sprovela skraćeni carinski postupak umanjivši iznos vrijednosti carinjene robe.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je detaljnu i dobro osmišljenu istragu, uz upotrebu posebnih istražnih radnji koje je sprovodila Granična policija BiH, uz pomoć i asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, te su, u skladu sa zakonom, prikupljeni video-snimci inkriminirajućih kaznenih djela koja su vršena u prostorima aerodroma koji nisu obuhvaćeni standardnim video-nadzorom.

Procesuiranjem ovakvih predmeta bit će upućena poruka o kažnjivosti davanja mita i razvijanja korupcije, navodi se u priopćenju. Uz optužnicu, Tužiteljstvo BiH prilaže više desetina materijalnih dokaza i predlaže pozivanje svjedoka, objavila je Srna. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close