Disciplinsko ročište

Tužiteljica i direktor Elektroprivrede različito svjedočili: Posrednica iz Hercegovine dogovorila susret u pečenjari

Rekao je da je bio iznenađen kada mu je tužiteljica rekla da ima kazneni postupak protiv "Elektroprivrede".
Vijesti / Crna Kronika | 12. 12. 2023. u 15:36 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljica Violeta Mandić i generalni direktor "Elektroprivrede" Republike Srpske, Luka Petrović, iznijeli su na disciplinskom ročištu različita svjedočenja o susretu koji su imali 2020. u vezi s predmetom u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Violeta Mandić svjedočila je u svoju korist u disciplinskom postupku koji je protiv nje pokrenut zbog prekršaja "ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda ili tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije".

"Tražio je običan razgovor"

Prema tužbi, Mandić se – nakon potvrđivanja optužnice protiv Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske a.d." – sastala s direktorom ovog poduzeća Lukom Petrovićem između 1. rujna i 30. listopada 2020. u Istočnoj Ilidži, te mu priopćila informacije iz predmeta i ponudila sporazum o priznanju krivnje.

"Postupak je već bio krenuo. Dobila sam poziv od Luke Petrovića, tražio je običan razgovor", posvjedočila je Mandić.

Ona je navela da mu je rekla da može doći u Tužiteljstvo s braniteljem, ali je Petrović inzistirao da se nađu u restoranu koji mu je usput pošto je na putu. Mandić je kazala da je pristala na sastanak, ali je Petroviću podvukla da mora biti prisutan i branitelj. Međutim, kada je došla u ugostiteljski objekt, Petrović je bio sam.

"Pitao je kakve su mogućnosti da se završi predmet… Ja sam mu rekla da postoje dva načina – presuda ili sporazum", navela je Mandić, dodajući da nisu razgovarali o samom predmetu i da su se zadržali 15-ak minuta.

Tražila prisutnost branitelja

Na pitanja punomoćnika Emira Kurtovića, kazala je da je tijekom postupka tražila isključenje branitelja optužene "Elektroprivrede", Jugoslava Milanovića, jer je saznala da je on kao sudac postupao u parničnim postupcima koji su ranije vođeni u vezi s ovim predmetom, ali da je taj zahtjev odbačen.

Na pitanja disciplinske tužiteljice Alme Hasanović, Mandić je kazala da je Petroviću bila podvukla da na susretu bude prisutan i branitelj.

"Nisam znala da će to biti ovako zloupotrijebljeno", kazala je.

"Izvjesna posrednica"

Svjedočeći na poziv Ureda disciplinskog tužitelja, Petrović je kazao da mu je 2020. izvjesna posrednica u Trebinju kazala da bi tužiteljica Mandić željela razgovarati s njim. Posrednica je, kako je rekao, dogovorila susret u pečenjari, a on se taj dan javio tužiteljici kako bi je obavijestio da će kasniti.

Rekao je da je bio iznenađen kada mu je tužiteljica rekla da ima kazneni postupak protiv "Elektroprivrede". Kako je naveo, ranije je firma iz Beograda pokrenula parnični postupak zbog korištenja sofvera 1990-ih godina i sve je sporove izgubila.

Predmet težak 13 milijuna

"Ona je pričala da je predmet težak 13 milijuna, plus zatezne kamate… Ja sam bio šokiran da može biti ikakva presuda poslije parničnog postupka", kazao je Petrović.

Prema njegovim riječima, nije bilo riječi o branitelju prilikom dogovaranja susreta, jer nije ni znao kojim se povodom sastaju. Ispričao je da se nakon sastanka, koji je trajao 45 minuta do sat, savjetovao s pravnim zastupnikom Milanovićem.

"On se frapirao. Nema nitko pravo da te zove, to je prekršaj", prisjetio se Petrović.

Prijava protiv Mandić

Na pitanja punomoćnika Kurtovića, svjedok je rekao da je nakon nekoliko mjeseci podnio prijavu protiv Mandić jer mu je branitelj objasnio da nisu dozvoljeni susreti tužitelja sa strankom.

Predsjedavajućeg Disciplinske komisije Sanina Bogunića zanimalo je je li mu tužiteljica Mandić tražila da postignu sporazum o priznanju krivice, na šta je Petrović kazao da to ne može precizno potvrditi, ali je shvatio da tužiteljica želi da "Elektroprivreda" ne sudjeluje u postupku.

"Vodio se sastanak da se ne uključujemo jer je izgubljena stvar", rekao je svjedok.

Za 24. prosinac zakazane su završne riječi u ovom disciplinskom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close