U 85. godini života

Tuga u Židovskoj zajednici: Preminuo je David Kamhi

Kahmi je bio profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu te punih dvadeset godina predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 03. 2021. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: raport.ba / Profesor David Kamhi

Istaknuti član Židovske zajednice BiH i diplomat prof. David (Arona) Kamhi preminuo je danas u 85. godini.

Kamhi je rođen 8. listopada 1936. godine u Sarajevu.

Nakon završene Prve gmnazije, Srednje muzičke škole i Muzičke akademije u Sarajevu nekoliko je godina proveo na na Moskovskom državnom konzervatoriju "P. I. Čajkovski" te na Glazbenoj akademiji "Santa Cecilia" u Rimu.

Održao je brojne koncerte u BiH i Europi.

Bio je profesor violine, viole i metodike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu te punih dvadeset godina predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH.

Od 1993. do 1995. godine bio je član Savjeta Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za vanjske poslove te savjetnik u Ambasadi BiH u Madridu od 1995. do 1996. godine.

Također je bio potpredsjednik Kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" i Židovske općine u Sarajevu te predsjednik Komisije za kulturu sarajevske Židovske općine.

Od 1992. do 2016. godine prof. Kamhi je bio hazan (predmolitelj) sarajevske Aškenaske sinagoge.

"Profesor Kamhi strastveno se bavio istraživanjem kulture i tradicije bosanskohercegovačkih Židova, a posebno mjesto svakako zauzimaju njegova istraživanja đudeo-espanjola - jezika bosanskih Sefarda",  navodi se u priopćenju Židovske zajednice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close