Atlanski ocean

Tropska oluja Danny se transformirala u uragan

Vijesti / Crna Kronika | 21. 08. 2015. u 15:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tropska oluja Danny se transformirala u uragan, prvi u sezoni na Atlantiku, ali bi se trebao početi smanjivati u subotu, priopćio je Američki nacionalni centar za uragane (NHC) sa sjedištem u Miamiju.

Uragan bi se trebao pojačati u sljedeća 24 sata, ali "u subotu bi trebalo slabiti", prema NHC-u priopćenju objavljenom u četvrtak. Danny se trenutno nalazi 1.590 kilometara istočno od otoka Vent u Karipskom moru, a vjetrovi koji ga podržavaju te dostižu brzinu veću od 130 kilometara na sat, precizirali su meteorolozi.

Meteorološki fenomen se nalazi daleko od obala i trenutno nije na snazi nikakav alarm, dodao je NHC.

''Danny je i dalje mali uragan, ali neočekivane promjena u jačini "zbog malih dimenzija" mogu se dogoditi'', upozorio je NHC. Danny se upućuje prema zapadu brzinom od 19 kilometara na sat i trebao bi nastaviti putanju ovom brzinom u subotu.

Devedeset posto je vjerojatnoća da će sezona uragana 2015. godine u Atlantiku biti manje aktivna nego obično do njenog okončanja krajem studenog, ocijenili su početkom kolovoza stručnjaci Američkog centra za klimatsko predviđanje.

Za vrijeme normalne sezone u periodu od 1981. do 2010. godine, bilo je u prosjeku 12 tropskih oluja godišnje, od kojih je šest dostiglo snagu uragana. Među ovima, tri su bila velike snage i išla su do kategorije 3 do 5 s vjetrovima od najmanje 178 kilometara na sat, podsjetili su stručnjaci.

Kopirati
Drag cursor here to close