Ubojstvo policajaca

Trifković traži novo tužiteljstvo: Poligraf je rekao da ne zna ništa

Trifkoviću je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo…
Vijesti / Crna Kronika | 16. 11. 2018. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubojstvo dva sarajevska policajca, zatražila je od Tužiteljstva BiH preuzimanje predmeta u svoju nadležnost, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon što je krajem listopada ove godine Srećku Trifkoviću sarajevski Kantonalni sud odredio pritvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubojstva, odvjetnice Nina Kisić i Tatjana Savić su od Državnog tužiteljstva zatražile preuzimanje nadležnosti.

Kisić je istaknula kako je ovo tužiteljstvo jedino u BiH koje ima sredstva i mogućnosti da pravilno i potpuno poduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravog počinitelja krivičnih djela za koje se Trifković, kako je kazala, neosnovano sumnjiči.

Trifkoviću je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo i, istovremeno, zbog opasnosti kako bi moglo doći do uznemirenja javnosti.

On je pred Sudom BiH, u predmetu ''Volan'', optužen zajedno s još 23 osobe zbog sumnje da se radi o organiziranoj grupi u vezi s krađom automobila, krijumčarenjem, daljom prodajom, izmjenom oznaka, iznuđivanjem otkupa i rastavljanjem dijelova ukradenih vozila zbog dalje prodaje. U ovom slučaju je pušten da se brani sa slobode.

Obrana osumnjičenog je, kako je rekla Kisić, na ročištu za određivanje pritvora, tražila prijenos nadležnosti na Državni sud, pojasnivši da je sud dužan da pazi na svoju stvarnu i mjesnu nadležnost i da svoju odluku adekvatno obrazloži. Prema njezinim riječima, Kantonalni sud u Sarajevu je u cijelosti propustio to učiniti.

''Obrana osumnjičenog Trifkovića ovaj zahtjev za prijenos nadležnosti izjavljuje iz nekoliko razloga. Srećko Trifković ima pravo na suđenje pred nadležnim sudom, krajnje je neprofesionalno provedena istraga i pravo oštećenih na efikasan krivični postupak'', navela je odvjetnica Kisić.

Također je istaknula da u predmetu ''Volan'' postoji Odluka o nadležnosti Suda BiH za krivična djela iz generičke grupe krivičnih predmeta koja se stavljaju na teret njihovom branjeniku. Govoreći o neprofesionalno provedenoj istrazi, Kisić je kazala da je Trifković poligrafski testiran, a rezultat je pokazao da ''nije sudjelovao u ubojstvu policajaca i teškoj krađi i da nema nikakvih saznanja o ovim događajima''.

''Međutim, problematično je što nije izvršeno pretresanje stambenog objekta koji koristi Trifković, a posebno je problematična činjenica da nisu izuzeti, ni pregledani, nikakvi odjevni predmeti osumnjičenog'', dodala je Kisić.

Kako je rekla, obitelji ubijenih policajaca imaju pravo na profesionalno provedenu istragu s ciljem identifikacije stvarnog počinitelja.

Trifković je osumnjičen za ubojstvo dva policajca u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubojstvo se dogodilo 26. listopada kada je pucano na policijsku patrolu. Na licu mjesta ubijen je policajac Adis Šehović, a teške ozljede zadobio je Davor Vujnović, koji je u bolnici podlegao ozljedama.

Kopirati
Drag cursor here to close