neredi

Tri osobe izbodene u sukobu članova Ku Klux Klana i njihovih protivnika

Vijesti / Crna Kronika | 28. 02. 2016. u 12:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri osobe su izbodene, od kojih se jedna nalazi u kritičnom stanju, u sukobu članova Ku Klux Klana i njihovih protivnika u kalifornijskom gradu Anaheimu, objavila je lokalna policija.

U neredima je uhićeno 13 osoba među kojima je i jedan KKK-ovac kojega se sumnjiči da je izbo jednog člana suparničkog tabora s drškom za zastavu, dok su protivnici KKK-a uhićeni zbog "cipelarenja" jednog člana klana.

Provobitni skob izazvao je nekoliko odvojenih borbi, rekao je  glasnogovornik policije Daron Wyatt, navodeći da su dva člana KKK-a pregažena u mnoštvu ljudi.

Brian Levin, direktor Centra za studije mržnje i ekstremizma na državnom univerzitetu Californije, koji je bio na prosvjedu protiv rasizma, rekao je da su demonstranti "razbili prozor na vozilu Klana i vjetrobransko staklo".

"U tom momentu, masa je postala ekstremno nasilna", dodao je.

Levin je kazao da je na prosvjed došao kao promatrač, ali je na kraju završio između članova KKK-a i ljutih demonstranata, kako bi pokušao spriječiti nasilje.

"Pomogao sam dvojici članova KKK-a da pobjegnu. Rekao sam ljudima: 'Martin Luther King ne bi ovo odobrio, molim vas nemojte povrijediti ove ljude'", dodao je.

Nakon što je pomogao pripadniku KKK-a da pobjegne, Levin ga je, kako tvrdi, pitao: "Kakav je osjećaj kada ti život upravo spasi Židov?"

Čovjek je samo odgovorio "hvala", kaže Levin.

Inače, Ku Klux Klan, koji je osnovan 1865, imao je četiri milijuna članova 1920. godine, ali trenutno je taj broj između 5.000 i 8.000, prema podacima Centra Southern Poverty Law.

Iako je kroz povijest na meti imao crnce, KKK je također napadao i Židove, imigrante, homoseksualce. Sve do nedavno, također je napadao i katolike.


Kopirati
Drag cursor here to close