Petero poginulih

Tragedija bez odgovora: Tri godine od pada aviona u Mostaru

Tri godine nakon stravične nesreće u kojoj je život izgubilo pet osoba, od kojih troje djece nema rezultata istrage koja se prebacivala s jedne institucije na drugu.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 05. 2020. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Više osoba poginulo je u padu aviona koji se dogodio u subotu u poslijepodnevnim satima u blizini Mostara. Avion se srušio oko 15:50 sati između Heliodroma i novog zatvora u Jasenici'', pisalo je prije 13. svibnja 2017. u vijesti o tragediji koja je zavila u crno Mostar, ali i širu okolicu.

Danas, tri godine nakon stravične nesreće u kojoj je život izgubilo pet osoba, od kojih troje djece nema rezultata istrage koja se prebacivala s jedne institucije na drugu.

Krivica na pilotu?

Naime, tih dana u Mostaru bila je organizirana manifestacija ''Dani otvorenih vrata'' pod nazivom ''Let iznad Mostara", koju su organizirali Aeroklub Mostar 1949. i Aerodrom Mostar.

Među prijavljenima za let bili su i brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović, mladi Muhamed Sipović sin Zijada Sipovića poznatog bh sportaša i pjevača, kao i pilot s višegodišnjim iskustvom Ivan Karačić.

Bljesak.info

Nakon nesreće provedena je istraga Neovisnog povjerenstva koje je otkrilo kako je uzrok pada zrakoplova FA 200-160 bio srčani udar pilota, odnosno činjenica da je pilot ''prešutio'' informaciju da mu je ugrađen stent 13. siječnja 2016. godine.

Kasnije, u razgovoru s izabranim liječnikom utvrđeno je da je pilot imao srčanih problema zbog suženja srčanih arterija te da mu je zbog toga ugrađen stent. Iste navode potvrdila je i njegova supruga.

''On je to svjesno prešutio, uslijed velikih psiho-fizičkih naprezanja koje je proveo taj dan, 12 letova u jednom kratkom periodu od pet sati što je jako puno, u uvjetima visokih temperatura došlo je do začepljenja stenta, a potom i gubitka i svijesti i stalog'', rekao je tada Salko Begić, glavni istražitelj Komisije.

Službeni izvještaji s ove nesreće otkrivaju kako je avion nakon 11. letenja otišao prema platformi i bez gašenja motora uzeo četiri putnika.

''Pilot je bez zaustavljanja na liniji polijetanja počeo polijetanje. Kontrolor leta je pratio penjanje i nije primijetio probleme. Posljednji kontakt kontrolora leta i aviona bio je kada je avion bio u lijevom zaokretu, prilikom čega se mislilo da skreće prema Mostaru. Kontrola letenja uputila je desetak poziva, ali bez odgovora. U 16 sati je javljeno da je avion pao'', fragment je iz službenih izvještaja s ove nesreće. Sportski avion se u padu prepolovio i zapalio.

Inače, zrakoplov je bio registriran na četiri osobe, a u njemu je za vrijeme kobnog leta bilo njih pet.

Kad će rezultati istrage?

Kao jedan od propusta navodi se i kršenje pravilnika, odnosno da manifestacija nije prijavljena Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

''Da je manifestacija bila prijavljena došla bi inspekcija i ne bi dozvolila ovakav način provođena manifestacije. Priprema posade za letanje nije bila adekvatna. Putnici se ne smjeli ukrcavati u zrakoplov bez gašenja motora'', rekao je Salko Begić, glavni istražitelj glavni istražitelj Komisije koja je istraživala zrakoplovnu nesreću.

Bljesak.info

Dakle, za organizaciju manifestacije kao što je bila "Let iznad Mostara" bio je potreban  niz dokumenata koji su u skladu s Pravilnikom o zrakoplovnim priredbama, koje ovaj događaj nije osigurao.

Ono što najviše smeta obitelji poginulih, ali i sve svjedoke ove velike tragedije je što i nakon duge tri godine istraga nije završena. Neovisna komisija provela je istragu koja je utvrdila uzrok pada zrakoplova, kao i okolnosti nesreće. Izvještaj je predan državnom Tužiteljstvu, a obitelj stradalih je nakon godinu dana od nesreće za Bljesak.info kazala kako je slučaj 'zapeo' između državnog i županijskog Tužiteljstva. Hoće li se obitelji poginulih ikada saznati pravu istinu o smrti svojih voljenih, ostaje nam vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close