Dan nakon nesreće

Tko će odgovarati: Ringišpil u Ljubuškom ne posjeduje dozvolu za rad

Ringišpil u Ljubuškom ne posjeduje dozvolu za rad, potvrđeno je portalu Bljesak.info iz Službe za inspekcijske poslove Grada Ljubuškog.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 05. 2024. u 13:39 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ringišpil u Ljubuškom, na kojem se u četvrtak 30. svibnja dogodila nesreća u kojoj je ozlijeđeno desetero djece, ne posjeduje dozvolu za rad, potvrđeno je portalu Bljesak.info iz Službe za inspekcijske poslove Grada Ljubuškog.

Ovaj uređaj, koji se nalazio blizini Gimnazije Ljubuški u Ulici sestre Silvije Antić, postavljen je na privatnom zemljištu, zbog čega gradska inspekcija, po važećim propisima i odlukama Grada, kako navode, nije mogla utjecati na njegov rad.

''Na postojećoj lokaciji ovaj uređaj postavljen je nešto više od godinu dana. Obzirom da se radi o užem urbanom području, nadležnost naše inspekcije jeste da mi izvršimo kontrolu svih objekata, naprava i uređaja koji su postavljeni na površinama u urbanom dijelu grada. No, budući da se radi o privatnom posjedu mi po postojećim zakonskim propisima i odlukama Grada, nismo mogli utjecati na njegov rad'', navedeno je za Bljesak.info iz ove Službe.

Vlasnika nije bilo

Istaknuto je kako su njihovi inspektori u više navrata obilazili ovaj ringišpil, no zbog specifičnosti uređaja, te činjenice da radi samo na kratko vrijeme, nikada nisu zatekli niti vlasnika niti upaljen uređaj.

''Ringišpil se pali po potrebi, većinom u večernjim satima, kada su neki blagdani i proslave. Mi smo u više navrata pokušali utvrditi postupak rada, no u trenutku obilaska predmetne lokacije nikada nismo zatekli nikoga na ovom području'', navode iz gradske inspekcije i dodaju kako je sada aktiviran obzirom da je u tijeku proslava Svetog Ante na Humcu.

Nakon nesreće koja se dogodila u četvrtak, bili su u kontaktu s Policijskom upravom Ljubuški i Gradskom službom nadležnom za gospodarstvo, koja izdaje važeća odobrenje za rad, te su dobili informaciju ''da postojeći ringišpil nema odobrenje za rad''.

Tko je nadležan?

Uz odobrenje za rad, koje ne posjeduje, postoji niz drugih dozvola koje vlasnik jednog ovakvog uređaja treba imati - prijavljene radnike što je u nadležnosti Inspekcije za rad, te ispravne račune, što pak spada u domenu rada Porezne inspekcije. Također, da bi netko dobio dozvolu za postavljanje sprava poput ringišpila potrebno je da posjeduje potvrdu (atest) da su uređaji sigurni. U službama koje smo kontaktirali nisu nam znali ponuditi odgovor tko je nadležan za izdavanje atesta. 

U županijskom Tužiteljstvu, dan nakon nesreće, naveli su da je očevid završen, te da je postupak istrage u tijeku, zbog čega nam nisu mogli otkriti vlasnika niti više detalja.

''Izvršen je očevid u prisustvu vještaka strojarske struke, utvrđeno je tko je vlasnik te se dalje radi na utvrđivanju činjenica u smislu postojanja odobrenja i ostalo'', rekao je za Bljesak.info Josip Aničić, tužitelj Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.

U Upravi za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke na naš upit imaju li saznanja o posjedovanju određenih dozvola navode kako ih nitko nije kontaktirao po ovom pitanju, te da imaju samo one informacije koje su dobili iz medija.

Troje djece zadržano u mostarskoj bolnici

Podsjećamo, nakon pada s ringišpila u Ljubuškom, u Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dovezeno je sveukupno pet osoba, od kojih su dvije otpuštene kući a tri zadržane na liječenju.

''Tri maloljetne osobe zadržane su na liječenju, a dvije su otpuštene kući. Djevojčica rođena 2008. godine hospitalizirana je na Odjelu za dječju kirurgiju. Za sada je riječ o lakim tjelesnim ozljedama. Dječak rođen 2010. godine zadobio je teške tjelesne ozljede koje trenutno nisu opasne po život.

Hospitaliziran je na Odjelu za dječju kirurgiju. Treća osoba, dječak rođen 2010. godine hospitaliziran je na Klinici za neurokirurgiju. Za sada je riječ o lakim tjelesnim ozljedama'', potvrđeno je za Bljesak.info iz mostarske bolnice.

Kopirati
Drag cursor here to close