Akcija list

Šverc 220 tona duhana: Privedene 33 osobe

Vijesti / Crna Kronika | 13. 07. 2015. u 12:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva 'List', koja se izvodi u suradnji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) zbog organiziranog kriminala. Radi se o zajedničkoj akciji kojoj je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga.

U okviru današnjih aktivnosti pretreseni su objekti na 31 lokaciji na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelom 'Porezna utaja ili prijevara', 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', 'Primanje dara i drugih oblika koristi' i 'Davanje dara i drugih oblika koristi'. Pretresima su obuhvaćeni objekti 29 fizičkih osoba i dvije pravne osobe.

U akciji "List" privedene su 33 osobe, među kojima jedan zaposleni u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, osumnjičena da su krijumčarenjem duhana oštetile proračun BiH za više od 18 milijuna KM, rečeno je na konferenciji za novinare povodom ove akcije.

Glasnogovornik UNO Ratko Kovačević rekao je kako su osobe koje su danas pozvane na informativne razgovore osumnjičena da su od ožujka do srpnja na tržište BiH stavile više od 220 tona duhana koji nije bio zakonski prometovan u BiH, odnosno na taj duhan nisu plaćeni ni akcize, ni PDV, pa je tom osnovu proračun BiH oštećen za više od 18 milijuna KM, prenosi Srna.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 35 tona duhana, više strojeva za sječenje, 150 kartona cigareta bez dokumentacije o porijeklu, veća količina novca, određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Policijski službenici SIPA-e pozvali su danas 33 osumnjičene osobe u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti ispitane u svojstvu osumnjičenih nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja, odlučiti o njihovom daljem statusu. U ovom trenutku, četiri osobe su lišene slobode, a dalje aktivnosti se nastavljaju.

"Uprava za neizravno oporezivanje je 2009. godine, kada je stupio na snagu posljednji zakon o akcizama, po osnovu duhana, odnosno akciza na duhan i duhanske prerađevine, prikupila 449 milijuna KM, dok smo prošle godine prikupili 758 milijuna KM", naveo je Kovačević.

Šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla UNO Mehmedalija Osmić, koji je i prvi čovjek Uprave koji rukovodi ovom akcijom, rekao je da najveći problem u ovoj akciji predstavljaju ljudi koji rade u UNO, objavila je Srna. "Otkrili smo da su pojedinci davali podatke uvoznicima, davali im određenu dokumentaciju i pokušavali da ovu akciju minimiziraju, odnosno da je spriječe", naveo je Osmić.

Današnje aktivnosti realizirane su u suradnji sa pripadnicima MUP-a RS, Policije Brčko Distrikta, MUP-a ZDŽ, MUP-a HNŽ i MUP-a ŽZH, priopćeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close