Tražit će povratak na posao

Suspendirani sudac oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje zaposlenice

"Tražit ću od VSTV-a (Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće) da se Špoljariću ukine suspenzija i da se vrati na posao", kazao je Pizović.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 01. 2022. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko odjeljenje Državnog suda donijelo je pravomoćnu presudu, kojom se Vladimir Špoljarić, suspendirani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, oslobađa optužbi za seksualno uznemiravanje i uznemiravanje zaposlenice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ovu informaciju je za BIRN BiH potvrdio Špoljarićev odvjetnik Senad Pizović. Kako je rekao, Apelacijski odjel Suda BiH odbilo je žalbu Tužiteljstva te potvrdilo prvostupanjsku presudu.

"Tražit ću od VSTV-a (Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće) da se Špoljariću ukine suspenzija i da se vrati na posao", kazao je Pizović, dodavši da bi se suspenzija trebala ukinuti po sili zakona jer je donesena do okončanja krivičnog postupka.

Početkom listopada 2021. godine Sud BiH donio je prvostupanjsku presudu u kojoj je zaključeno da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati izvan svake razumne sumnje da je Špoljarić od prosinca 2018. do sredine 2019. godine kontinuirano uznemiravao Enisu Pazelju, koja obavlja dužnost tajnice u Sudu.

Sudac Mirsad Strika je tada objasnio pojedine točke optužnice, navodeći da izvedeni dokazi dopuštaju sumnju i da za neke radnje nema drugih dokaza osim tvrdnji oštećene.

Prema prvostupanjskoj presudi, nije bilo dovoljno dokaza ni za navode da je Špoljarić pozivao Pazelju u svoj ured i pokušavao da je poljubi i zagrli te izjavljivao da želi da se brine o njoj, usprkos tome što ga je odbijala, kao ni da joj je prijetio da će ostati bez posla i da joj nitko neće vjerovati, jer je on čovjek s "vezama".

Žalbe na ovu presudu izrečene su početkom prosinca prošle godine.

Špoljarić je ranije oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku vođenom u VSTV-u u vezi s ovim slučajem.

Kopirati
Drag cursor here to close