Sumnje na terorizam

Protjerani iz Njemačke: Braća Halilović u kućnom pritvoru

Sva trojica su pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smiju napuštati boravište. Nalaze se u jednoj vrsti kućnog pritvora.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 04. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri državljanina BiH koja je preksinoć Njemačke deportirala iz Duseldorfa zbog sumnje da su povezani su terorističkim djelovanjem i Islamskom državom (ISIL) ispitana su odmah u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su puštena na slobodu.

Jedan iz Doboja

Prema informacijama portala "Avaz", riječ je o dvojici braće rođene u Njemačkoj, čiji su roditelji iz Maglaja. Jedan ima 25 godina, a drugi je godinu mlađi. Njihova imena nisu priopćena iz sigurnosnih razloga i zbog istrage koja je još u tijeku. Avaz saznaje da je riječ o braći Halilović.

Treća protjerana osoba rođena je u Doboju i ima 29 godina. Sva trojica su pod strogim nadzorom policijskih agencija i ne smiju napuštati boravište. Nalaze se u jednoj vrsti kućnog pritvora.

Dvojica braće navodno su ranije posjećivala maglajsko vehabijsko selo Ošve, zbog čega su i sumnjivi sigurnosnim agencijama Njemačke.

Ni SIPA ni Tužiteljstvo BiH za sada nemaju informacije da su spremali bilo kakav teroristički napad, iako su vlasti Njemačke priopćile da su trojica bh.državljana osumnjičena za planiranje napada u ime terorističke organizacije Islamska država.

Policija ih je klasificirala kao prijetnju za sigurnost. Ovu informaciju prvi je, pozivajući se na policijske izvore, objavio ugledni njemački list "Bild".

Potvrdili u Ministarstvu

Iz Ministarstva sigurnosti BiH jučer je potvrđeno da su, prema Sporazumu o readmisiji sa Saveznom Republikom Njemačkom, bh. državljani vraćeni i prihvaćeni od nadležnih agencija u BiH.

"Daljnje postupanje u vezi s navedenim sumnjama zbog kojih su vraćeni iz Njemačke u nadležnosti je sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH", rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Tužiteljstva BiH jučer su nisu oglašavali. Iako su trojici bh. državljana na teret stavljene ozbiljne optužbe, iz ove pravosudne institucije nisu reagirale.

Avaz.ba neslužbeno prenosi da je šef Odjela za terorizam pri Tužilaštvu BiH Ćazim Hasanspahić upoznat s ovim slučajem.

Kopirati
Drag cursor here to close