Završen dokazni postupak

Suđenje za zločine u Uzdolu: Tužiteljstvo predalo materijalne dokaze protiv Envera Buze

U sudski spis je uloženo oko 50-ak materijalnih dokaza među kojima su i naredbe koje je izdao Buza kao zapovjednik Samostalne prozorske bojne, čime Tužiteljstvo BiH želi pokazati da je optuženi imao kontrolu i ovlasti nad vojskom i vojnom policijom.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 10. 2018. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločin u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH je među materijalnim dokazima uložilo naredbe kojima želi dokazati da je optuženi Enver Buza kao zapovjednik Samostalne prozorske bojne Armije BiH imao ovlasti i nad vojnom policijom.

U sudski spis je uloženo oko 50-ak materijalnih dokaza među kojima su i naredbe koje je izdao Buza kao zapovjednik Samostalne prozorske bojne, čime Tužiteljstvo BiH želi pokazati da je optuženi imao kontrolu i ovlasti nad vojskom i vojnom policijom, javlja BIRN.

Uložena su i izvješća Ujedinjenih naroda i UNPROFOR-a o, kako je navedeno, ''masakru na Uzdolu'' počinjenom 15. i 16. rujna 1993. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić u spis je uvrstila i dopis Alije Izetbegovića u kojem se traže informacije kao i dopis Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH u kojem se traži provođenje istrage o događanjima u Uzdolu.

Za zločin u Uzdolu Tužiteljstvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalne bojne ''Prozor'' Armije BiH. Prema optužnici, pripadnici ove bojne su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika i Rajiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Suđenje će se nastaviti 23. listopada, za kada je planirano saslušanje prvih svjedoka obrane, priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close