Ponovljeni proces

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Završne riječi zakazane za sredinu travnja

Optužnica ih tereti da su između 1991. i 1995. godine, za potrebe ratovanja u Hrvatskoj i BiH, organizirali formiranje posebnih jedinica SDB-a i drugih snaga.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 03. 2021. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MKSJ  / Suđenje

Završne riječi u ponovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zakazane su za 12., 13. i 14. travnja.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) je priopćeno kako će Tužiteljstvo imati četiri sata za usmeno izlaganje završnih riječi nakon čega će obrane imati ukupno pet sati za izlaganja, ravnomjerno raspoređenih ili kako se međusobno dogovore. Naknadno će po sat vremena imati Tužiteljstvo i obrane za iznošenje svojih odgovora na izlaganje suprotne strane.

Ranije je predsjednik Mehanizma Carmel Agius najavio da se presuda u ovom predmetu očekuje u svibnju 2021. godine.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Optužnica ih tereti da su između 1991. i 1995. godine, za potrebe ratovanja u Hrvatskoj i BiH, organizirali formiranje posebnih jedinica SDB-a i drugih snaga, piše BIRN.

Prema navodima iz optužnice, jedna od tih jedinica bila je Srpska dobrovoljačka garda, koju je vodio Ražnatović a koja je bila poznata i pod imenom "Arkanovi tigrovi".

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Stanišić se zbog bolesti od srpnja 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

Suđenje je tijekom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close