Suđenje Mostarcu koji je s 1.78 promila alkohola u krvi, skrivio smrt pješaka

Vijesti / Crna Kronika | 04. 05. 2012. u 07:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjekoslav Krtalić, 48-godišnji Mostarac koji je optužen da je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedan pješak poginuo, mirno je jučer u sudnici Županijskog suda u Mostaru slušao svjedočenje troje vještaka koji su opisivali kako je i zašto došlo do kobne nesreće.

Krtalić se u novogodišnjoj noći vraćao kući te je automobilom pregazio pješaka Želimira Glavaša na cesti u naselju Hodbina kod Mostara. Glavaš je tri dana kasnije, 3. siječnja 2012., umro u mostarskoj bolnici od zadobivenih ozljeda.

"Optuženi je na dan nesreće popio 10 do 12 piva. Družio se s prijateljima. Čitav dan su sjedili i pili. Nakon toga je sjeo u automobil te krenuo kući. Nije imao suvozača, a nije imao koga zamoliti da ga poveze budući da je bila Nova godina", opisao je Dževad Pašić, vještak neuropsihijatrijske struke, što se događalo prije kobne nesreće.

"Krtalić se osjećao sposobnim za vožnju. Kako je sam izjavio, on dobro podnosi alkohol. Nije se nadao da će bilo koga zateći na cesti. Vjerovao je u svoje sposobnosti. Čak je izjavio da je on dobar vozač i da ima strašne reflekse", pojasnio je ovaj vještak.

"Ta njegova odluka da pijan sjedne za volan bila je neprilična" zaključio je Pašić.

Ramiz Tiro, sudski vještak za promet, jučer je u sudnici rekao da je Krtalić refleksno reagirao kada je ugledao pješaka na cesti ispred sebe.

"Nesreća se dogodila na neosvijetljenom dijelu ceste. Nije bilo nikakve rasvjete osim svjetala automobila. Prema pronađenim tragovima, vozač je refleksno reagirao čim je ugledao pješaka na cesti. Odmah je počeo kočiti i volanom bježati udesno. On je reagirao kako bi reagiralo i 99 posto vozača u ovoj situaciji. Vidio je opasnost na cesti i odmah je počeo bježati od nje. Da je optuženi vozio dopuštenom brzinom, on bi uspio na vrijeme zakočiti i do nesreće ne bi ni došlo. Vozio je brzinom od 82 kilometra na sat, na dijelu ceste na kojem je brzina ograničena na 50 km/ sat", zaključio je prometni vještak.

On je rekao da su za nesreću zajednički odgovorni i vozač koji je vozio prebrzo i pješak koji je nepažljivo prelazio cestu.

"Ja sam zaključio da pješak uopće nije gledao u smjeru iz kojeg je išlo vozilo. Da je pješak stao samo za jedan korak te da nije nastavio prelaziti cestu, do sudara ne bi niti došlo", dodao je Tiro.

Vještakinja Enera Cavčić je pak rekla kako je Krtaliću u krvi nađeno 1.78 promila alkohola.

Suđenje Krtaliću će se nastaviti 10. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close