Peti korpus

Suđenje Dudakoviću se nastavlja nakon više od dvije godine

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u listopadu 2018., a suđenje je počelo u aprilu 2019. godine. Tužiteljstvo je predložilo saslušanje 447 svjedoka…
Vijesti / Crna Kronika | 21. 03. 2022. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje bivšem zapovjedniku Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću i još 14-orici optuženih, poslije više od dvije godine pauze, trebalo bi biti nastavljeno 25. travnja, rečeno je na statusnoj konferenciji. Prvooptuženi Dudaković nije prisustvovao ročištu zbog bolesti, objavio je BIRN.

Statusna konferencija zakazana je prvostupanjski zbog izmjene člana Sudskog vijeća. Stranke se nisu protivile da novi član Vijeća bude Enida Hadžiomerović, umjesto Halila Lagumdžije, koji je ranije otišao na dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Hadžiomerović je kazala da joj je potrebno oko mjesec da se upozna s do sada izvedenim dokazima. Predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić podsjetila je da je do sada saslušano 18 svjedoka.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u listopadu 2018., a suđenje je počelo u aprilu 2019. godine. Tužiteljstvo je predložilo saslušanje 447 svjedoka, a Marenić je rekla da se nada da će tužitelji kasnije od nekih odustati.

Posljednji put je suđenje u ovom predmetu održano u veljači 2020. godine. Nakon početka pandemije, u Sudu Bosne i Hercegovine duže od godinu nisu održavana suđenja s većim brojem optuženih.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Na ročištu su Obrane pokrenule pitanje mjera zabrane, predloživši njihovo ublažavanje. Šabićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović je kazala da njen branjenik ne može biti s obitelji zbog mjera zabrane, s obzirom da mu supruga i djeca žive u Austriji. Ona je dodala da on ne može ostvariti obiteljski život u Bihaću, kako se to navodi u rješenju o mjerama zabrane.

“On u vrijeme pandemije nije mogao da vidi ženu i djecu 14 mjeseci”, rekla je Hota-Ćatović.

Optuženi Šabić je istaknuo da se od početka istrage uvijek odazivao na pozive Tužiteljstva, te da je izgubio posao koji je u Austriji radio 15 godina. I pojedini drugi branitelji su istakli da je egzistencija optuženih ugrožena, jer su radili u inostranstvu a zabranjena su im putovanja.

Dudakovićev odvjetnik Asim Crnalić je kazao da se za sada ne može izjasniti kada bi Dudaković mogao prisustvovati suđenju. Dogovoreno je da o tome obavijesti Vijeće prije zakazanog nastavka 25. travnja, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close