Poznata priča

Sudac odvjetniku namjestio kupovinu

Potvrđena optužnica protiv suca Osnovnog suda u Banja Luci zbog korupcije.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 08. 2021. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okružni sud u Banja Luci potvrdio je optužnicu koja suca banjalučkog Osnovnog suda Nebojšu Pejovića tereti za krivična djela povreda zakona od strane suca i trgovinu utjecajem, potvrđeno je iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, objavio je BIRN.

Pejovića optužnica tereti da je u studenom 2019. godine spriječio četiri ponuđača da sudjeluju u javnom nadmetanju prilikom prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršnog postupka, kako bi drugome ponuđaču pribavio korist.

Prema navodima optužnice, Pejović je postupajući kao sudac u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banja Luci na ročištu održanom radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, od kojih su četiri stana, poslovni prostor, te vikend kuća s dvorištem, kako bi u javnom nadmetanju pribavio korist ponuđaču, odvjetniku S. V. spriječio ostala četiri ponuđača da sudjeluju s obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su uplatili maksimalni iznos osiguranja od 10.000 KM za sudjelovanje u javnom nadmetanju.

Video: Obitelj Grabo - Začarani krug

“Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni sudac je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača”, stoji u optužnici.

Pejoviću je na teret stavljeno i da je od oštećenog S.H. zatražio i primio 1.000 eura kako bi iskoristio svoj utjecaj i zajamčio zaštitu i povoljan ishod postupka za gospodarsko društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banja Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom gospodarskom društvu, a koji se odnosi na zahtjev za upis u sudski registar.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su Pejovića 21. travnja 2020.

 

Kopirati
Drag cursor here to close