MMKS

Sudac odbio zahtjev Valentina Ćorića da ukine uvjete njegovog puštanja na prijevremenu slobodu

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da ukine uvjete pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 02. 2020. u 14:46 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da ukine uvjete pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.

On je pušten na slobodu prošle godine nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na teritoriji takozvane Herceg-Bosne.

U priopćenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uvjete njegovog puštanja na prijevremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Ćorić je pušten iz zatvora uz uvjet da neće imati nikakvog kontakta, zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Također, Ćorić ne smije uticati na rad Mehanizma, ni provođenja pravde.

Prema uvjetima, on će živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, neće biti politički aktivan, prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim odvjetnikom, posjedovati oružje, niti počiniti bilo kakav prekršaj.

Kako se navodi u priopćenju, Ćorić smatra da ga nametanje ovih uvjeta stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a, te utječe na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obaveze u domaćem postupku.

''Na kraju, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga tko je svjedočio kao svjedok na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu'', naveo je sudac Agius, dodavši da je zabilježio kako je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.

U nastavku odluke Agius navodi kako je Ćorić potvrdio da se pridržava uvjeta pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Agius je u priopćenju naveo da je odbio Ćorićev zahtjev da ovlasti Mehanizam da izdvoji naknadu Ćorićevom branitelju za 20 sati nepredviđenog rada u fazi koja slijedi nakon kazne.

''Ćorić također tvrdi da će njegov branitelj morati poduzeti daljnje korake kako bi mu pružio pravnu podršku u vezi s domaćim postupkom i kako da se pridržava ove odluke'', navodi Agius u priopćenju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja takozvane Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti ''Velikoj Hrvatskoj''.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja kazne popio otrov u sudnici, preminuo je u bolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close