uragan Matthew

Šteta otežava dostavu pomoći, Obama proglasio vanredno stanje

Vijesti / Crna Kronika | 11. 10. 2016. u 08:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki vojni helikopteri povećavaju ritam isporuke humanitarne pomoći na jugu Haitija opustošena uraganom Matthew, ali još uvijek odsječene ceste i barikade koje su postavili izgladnjeli stanovnici kompliciraju dostavu stradalima.

"Kad nemate nikakvog načina komunikacije, nemate radio ni telefon, cestu niti mjesto gdje može sletjeti helikopter, to objašnjava kašnjenja", rekao je Jean-Luc Poncelet, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na Haitiju.

Katastrofalna pustoš

Pustoš koju je Matthew uzrokovao na jugu i zapadu poluotoka Tiburon "doista je katastrofalna", kazao je on po dolasku u zračnu luku koja opslužuje Jeremie, jedan od gradova najpogođenijih olujom.

Svjetski prehrambeni program nailazi na iste poteškoće dok njegovo osoblje nastoji povećati opskrbu stanovništva.

"Mostovi su srušeni, ceste teškog pristupa, nema nikakve komunikacije", otkriva Alexis Masciarelli, glasnogovornik SPP-a, također u zračnoj luci.

Na rezerve koje već postoje na licu mjesta, 25 tona prevezeno je u Jeremie a još više prema Les Cayes, trećem gradu u zemlji, također jako nastradalom. Najmanje 372 osobe poginule su na Haitiju, objavila je u ponedjeljak civilna zaštita. Radi se o privremenim podacima jer su brojna mjesta jedva ili potpuno nedostupna.

UN smatra da 1,4 milijuna osoba treba hitnu pomoć u najsiromašnijoj zemlji na Karibima, prenosi Hina.

Obama proglasio vanredno stanje 

Predsjednik SAD Barack Obama proglasio je vanredno stanje u Sjevernoj Karolini, nakon što je kroz tu saveznu državu proteklog vikenda protutnjao uragan Matthew, priopćila je Bijela kuća.

Uslijed te mjere će građani pogođeni uraganom u 10 okruga Sjeverne Karoline moći da zatraže državnu finansijsku pomoć, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Polovica od najmanje 16 žrtava uragana Matthew u SAD je poginula u Sjevernoj Karolini, gdje se pet osoba također vode kao nestale.

 

Kopirati
Drag cursor here to close