Imao i bh. putovnicu

Srpski Pink Panter s bh. putovnicom preminuo u zatvoru u Dubaiju

Vijesti / Crna Kronika | 07. 01. 2017. u 13:10 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tridesetpetogodišnji Borko Ilinčić, jedan od vođa bande 'Pink Panter', pronađen je mrtav u ćeliji zatvora u Dubaiju, a sa sobom je odnio tajnu gdje su završili dragulji vrijedni 11 milijuna dolara ukradeni 2007. iz zlatare 'Graf' u ovom emiratu.

Kako je objavio 'Blic', Ilinčić je preminuo od infarkta, a po njegovo tijelo je otišao brat. Ni u španjolskom pritvoru, ni u zatvoru u Dubaiju, Ilinčić tamošnjim istražiteljima nije otkrio gdje su dijamanti koje je sa suučesnicima ukrao prije skoro desetljeće.

"Obitelj je obaviještena o tome da je preminuo u zatvoru. Njegov brat je otputovao kako bi preuzeo Borkovo tijelo, ali i da bi pokušao saznati šta se zaista dogodilo u Dubaiju", kaže prijatelj pokojnog Ilinčića. On otkriva i da obitelj ne vjeruje u službenu verziju njegove smrti i da sumnja kako je ubijen u zatvoru.

Ilinčić je važio za glavnog čovjeka u bandi i pretpostavljalo se da je samo on znao gdje su dragulji, da je bio spona s osobom kojima su dijamanti prodati ili predati. Njegovi suučesnici su, kako se sumnja, za učešće u pljački dobili novčanu naknadu.

Popularna banda je 2007. uletjela sa dva automobila Audi u tržni centar 'Vafi'. Jedan automobil je udario u izlog zlatare 'Graf', a onda su razbojnici iz oba automobila istrčali maskirani i pokupili nakit, dijamante i satove za manje od jedne minute. Automobilima su izašli iz tržnog centra, a zatim ih zapalili.

Pretpostavlja se da su dijamanti završili na jednom od najvećih svjetskih tržišta (Antwerpen, Amsterdam, Tel Aviv i SAD) gdje ih je neki stručnjak izbrusio i napravio novi ili su dijamante ukrali po nalogu za neku osobu.

Ilinčić se nakon pljačke iz 2007. godine skrivao sve do veljače 2014. godine, kada je uhićen u predgrađu Madrida. Tada je kod njega pronađena krivotvorena bh. putovnica na ime Ivana Kljajića iz Dervente, koji je izdao MUP Republike Srpske. Preko Interpola odmah je zatražena provjera tog identiteta i ispostavilo se da je riječ o stvarnom čovjeku, rođenom u Derventi, kome je Ilinčić praktično ukrao osobne podatke kako bi sebi osigurao putne isprave BiH.

Španjolska ga je izručila UAE, gdje je prvobitno osuđen na doživotni zatvor, ali mu je na drugom suđenju kazna smanjena na deset godina zatvora. Na suđenju je tvrdio da nema veze sa pljačkom nakita, i da je 'kupovao na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme'.

Inače, poslije pljačke policija je u Dubaiju uhitila Nikolu Milata, koji je osuđen na deset godina zatvora zbog pomaganja, dok je Milan Mitić oslobođen optužbe za posjedovanje ukradenih stvari. Martin Svoboda je u UAE izručen iz Nizozemske.

Dragan Nikolić je u Francuskoj uhićen 2008., a zatim izručen Lihtenštajnu, gdje služi sedam godina zatvora. U zatvoru u Lihtenštajnu je i Marinko Marić, koji je uhićen u Monacu, a kazna mu ističe 2019. Interpol i dalje traga za Nikolom Živkovićem i Bojanom Mitić, udatom Lazarević, navodi 'Blic'.

Borko Ilinčić je i ranije imao problema s međunarodnom policijom. S Duškom Poznanom uhićen je 15. listopada 2008. godine u Monacu dok su pješice obilazili kvart sa ekskluzivnim prodavnicama kao što su Cartier, Hermes i Louis Vuitton. Oni su praktično tražili pogodnu metu za pljačku kada je Poznana iznenada udario automobil i tada je zadobio ozljedu skočnog zgloba.

Iako je prvo odbijao medicinsku pomoć na kraju je ipak prevezen u bolnicu. Dok je davao izjavu o nezgodi policajac ga je prepoznao sa tjeralice, pa su obojica uhićeni. Tada je utvrđeno da je Ilinčić već osuđen na deset godina zatvora zbog pljačke nakita u Zurichu u travnju 2005. godine, dok je Poznana očekivalo suđenje za pljačku nakita iz veljače 2006. godine u Lihtenštajnu. Obojica su izručeni tim zemljama, ali je Ilinčić uspio pobjeći iz zatvora.

Procjenjuje se da je ova banda od 1999. opljačkala dragulje u vrijednosti od 330 milijuna eura. Interpol je formirao posebnu jedinicu 'Projekt Pink Panther' za lov na pripadnike bande. Ime su dobili po dijamantu skrivenom u kremi za lice, kao u legendarnom filmu Petera Sellersa, koji su prethodno opljačkali u londonskoj draguljarnici 'Graff'.

Kopirati
Drag cursor here to close