Tužiteljstvo BiH

Sporazumno priznanje krivice za krijumčarenje robe

Vijesti / Crna Kronika | 13. 03. 2014. u 14:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestorica optuženih su sporazumno priznali krivicu za počinjeno kazneno djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe.

Optuženi koji su sklopili sporazum o priznanju krivice s tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH su: Lazar Bajović, rođen 04.06.1985. godine u Bileći gdje je i nastanjen, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužitelj, branitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca. Optuženi se obavezuje da plati iznos od 10.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.

Milan Vujović zvani 'Žule', rođen 30.09.1967. godine u Bileći, nastanjen u općini Nikšić u Crnoj Gori, državljanin Republike Crne Gore. U skladu sa sporazumom, tužitelj, branitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Optuženi se obavezuje da plati iznos od 25.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.

Duško Vujović, rođen 29.11.1973. godine u Trebinju, nastanjen u Bileći, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužitelj, branitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se obavezuje da plati iznos od 20.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.

Slaviša Đurica, rođen 03.03.1970. godine u Stocu, nastanjen u općini Berkovići, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužitelj, branitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se obavezuje da plati iznos od 10.000,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.

Darko Vujović, rođen 26.01.1977. godine u Trebinju gdje je i nastanjen, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužitelj, branitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se obavezuje da plati iznos od 500,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist.

Miloš Ždrale, rođen 20.03.1983. godine u Trebinju, nastanjen u Bileći, državljanin BiH. U skladu sa sporazumom, tužitelj, branitelj i optuženi su suglasni da Sud BiH optuženom izrekne uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno utvrdi da se ista neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženi se obavezuje da plati iznos od 500,00 KM, koji predstavlja protupravno ostvarenu imovinsku korist, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice svi navedeni optuženi su u potpunosti priznali izvršenje kaznenog djela za koje ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH od 22.04.2013. godine. Predložene kazne odgovaraju težini kaznenog djela, kao i ulogama optuženih u izvršenju istog.

Ovim sporazumima optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstvo BiH. Oni istovremeno potvrđuju da izjavu o priznanju krivice daju dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se obavezuju da će snositi troškove kaznenog postupka koje će, u zavisnosti od njegove složenosti, odrediti Sud BiH.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju im izrekne Sud BiH. Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close