Ilidža

Služba u akciji: 37 stranaca prakticiralo religijska uvjerenja na ekstreman način

Vijesti / Crna Kronika | 27. 01. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Inspektori Službe za poslove sa strancima, došli su do saznanja da na području Istočne Ilidže boravi grupa stranaca koja prakticira religijska uvjerenja na ekstreman način'', priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Navodi se kako je izvršen inspekcijski nadzor, gdje je u dva privatna objekta vlasništva državljanina BiH  S.V., zatečeno 37 stranih državljana. U pitanju su obitelji s maloljetnom djecom, državljani Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale. 

''Provjerom kroz službene evidencije utvrđeno je da su osobe ušle u Bosnu i Hercegovinu tijekom studenog 2021. godine i da borave u BiH po osnovu prava na bezvizni boravak. Strani državljani su prvobitno boravili na području Kantona Sarajevo, nakon čega su promijenili adresu boravišta i nastanili se na navedenoj adresi u Istočnoj Ilidži'', navela je spomenuta služba.

Utvrđeno je, kako se navodi, i da za navedene osobe nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, te je obavljen razgovor s državljaninom BiH,  S.V na okolnosti boravka stranaca u objektima u njegovom vlasništvu i  tom  prilikom je isti prekršajno sankcioniran zbog neprijavljivanja stranih državljana.

Obzirom da su u pitanju stranci, državljani zemalja koji su oslobođeni pribavljanja vize za ulazak na teritoriju BiH, navedene osobe imaju pravo na bezvizni boravak u zemlji  ukupno u trajanju do 90 dana.

''Napominjemo da je Služba izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a, te isti ne prolaze kroz iste ni po kom osnovu. Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informirana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od strane predmetnih stranih državljana'', objavila je Služba za poslove sa strancima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close