Zlostavljanje ljudi

Slučaj kod Zagreba: Ljude s mentalnim poteškoćama tukli i tjerali na teške fizičke poslove

Tereti ih se i za iskorištavanje njihovog teškog psiho-fizičkog stanja za stvaranje odnosa ovisnosti i nadzora.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 03. 2024. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zagrebačka policija je nakon temeljite istrage privela troje ljudi, među kojima su dva muškarca od 67 i 30 godina te žena od 62 godine, zbog teških optužbi za trgovanje ljudima. Ovaj slučaj uključuje pet muškaraca u dobi od 47 do 72 godine, koji su navodno bili žrtve zloupotrebe i izrabljivanja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je 67-godišnjak unazad desetak godina pribavio dozvolu za udomljavanje odraslih, a u travnju 2022. član obitelji je, kažu u policiji, ishodio je dozvolu za udomiteljstvo četiri odrasle osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Iskorištavanje njihovog teškog psiho-fizičkog stanja

Osumnjičeni su, prema navodima iz istrage, iskoristili ove osobe za obavljanje različitih teških fizičkih poslova na svom imanju, a pritom su ih i zlostavljali, prenosi Index.

Tjerali su ih da u teškim i nehumanim uvjetima rade na vinogradu i u polju, hrane domaćim životinjama i brinu o njima, radove u vinogradu i na poljima. Optužbe također govore da je trojac, uz to što ih je prisiljavao na rad, fizički kažnjavao žrtve te im ograničavao slobodu kretanja.

Tereti ih se i za iskorištavanje njihovog teškog psiho-fizičkog stanja za stvaranje odnosa ovisnosti i nadzora.

Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku

Zabrinjavajući detalj je i da su žrtve, tijekom boravka u domaćinstvu osumnjičenih, bile smještene u zaključane prostorije tijekom noći, bez ikakvog nadzora.

Nakon što je kriminalističko istraživanje završeno, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njih podnesena kaznena prijava nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close