Pronevjera

Skandal u hrvatskoj Crkvi težak 50 milijuna eura!

Naime, od veljače 2002. do ožujka 2017. godine Gabrić je doprinio otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara za gotovo 50 milijuna eura. Zbor prebendara osnovan je 1291. godine za potrebe obnove i očuvanja zagrebačke katedrale.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 01. 2018. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katoličku crkvu u Hrvatskoj potresa najveći skandal u posljednjih nekoliko desetljeća - riječ je o pronevjeri od pedeset milijuna eura, a u svemu je, prema vlastitom priznanju, sudjelovao i monsinjor Mijo Gabrić, koji je sredinom prošle godine poslao pismo nadbiskupu Josipu Bozaniću u kojem je priznao krivicu, tvrdi hrvatski tjednik Nacional.

''Zbog makinacija nekretninama naprasno je smijenjen cijeli prebendarski zbor, a naročito oštro kažnjen Mijo Gabrić, jedan od najmoćnijih crkvenih velikodostojnika koji se u nizu nevjerojatnih financijskih spekulacija i sam obogatio'', piše Nacional i dodaje kako afera nije samo crkvena, nego je od zanimanja za cjelokupnu hrvatsku javnost zbog toga što država Crkvi iz proračuna daje enorman novac, a Kaptol se neodgovorno bavi sumnjivim poslovima.

''Nažalost moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i Komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Doista, kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara. O ovim mojim poduzetim radnjama na sjednicama Zbora prebendara informirao sam ostale članove Zbora prebendara'', naveo je Gabrić.

Naime, od veljače 2002. do ožujka 2017. godine Gabrić je doprinio otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara za gotovo 50 milijuna eura. Zbor prebendara osnovan je 1291. godine za potrebe obnove i očuvanja zagrebačke katedrale.

Kako piše Nacional, ukupno potraživanje koje banke imaju prema Zboru iznosi 384.331.008 kuna, a novac je izgubljen ili pronevjeren preko građevinskih projekata u Zagrebu. Gabrić je birao pogrešne suradnike i ulaganja, a među njima se spominje i general Vladimir Zagorec.

Izgleda da je Gabrić, bez znanja članova Zbora, sam odobravao hipoteke u višemilijunskim iznosima nad imovinom prebendara, plaćao privatne projekte njihovim novcem, skrivao financijske izvještaje, te sklapao ugovore radi osobnog bogaćenja.

Slučaj je dospio u javnost nakon tužbe protiv Zbora, koju su podigli odvjetnici za neisplaćena potraživanja u zastupanjima. Odvjetnici Dario Budimir i Marina Meter traže velike svote novca. Tijekom četiri godine, Budimiru je isplaćeno oko 1,125 milijuna kuna, a odvjetnici su tužili Zbor zbog navodnog duga od gotovo sedam milijuna.

U međuvremenu, Katolička crkva je kaznila Gabrića. Pomoćni biskup Mijo Gorski udaljio je iz službe članove Zbora, po preporuci vatikanske Kongregacije za kler. Gabriću je u razdoblju od pet godina zabranjeno istupanje u javnom prostoru o svim pitanjima dobara Zbora prebendara, a na sedam godina mu je zabranjeno vršenje crkvene službe koja uključuje upravljanje crkvenim dobrima.

Propisane su mu epitimije i molitve, a mora uplaćivati i novčani iznos dobrotvornoj ustanovi tijekom šest godina, te obavljati duhovne vježbe i šest mjeseci mora postiti petkom i utorkom.

Pred tijelom Apostolske stolice podnesena je i krivična prijava protiv Gabrića.

Kopirati
Drag cursor here to close