Velika akcija

SIPA zbog otmice lišila slobode četiri osobe

Kako stoji u službenom priopćenju, slobode su lišena četiri državljana Afganistana koji se sumnjiče da su od osoba koje ne borave na teritoriju Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 01. 2024. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, dana 17. siječnja 2024. godine, na području Sarajeva, realizirali su pretres jednog stambenog objekta i slobode lišili četiri osobe.

Kako stoji u službenom priopćenju, slobode su lišena četiri državljana Afganistana koji se sumnjiče da su od osoba koje ne borave na teritoriju Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri otete osobe, državljane Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 i 10.000 eura.

Otkup je nakon toga i plaćen izvan Bosne i Hercegovine, a otete osobe puštene na slobodu.

Ova organizirana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala oteta lica, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne ozljede te je jedna osoba završila na bolničkom liječenju.

Takođe, iz SIPA-e navode da se jedna od osoba lišenih slobode dovodi u vezu sa krivičnim djelom "Ubojstvo" koje je izvršeno nad jednim od migranata u Imigracijskom centru Lipa u Bihaću, a koje se dogodilo 31. prosinca 2023. godine.

Osoba je lišena života tako što je izbodena nožem.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizirana grupa s područja Afganistana počinila krivična djela "Organizirani kriminal" "Organiziraanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata" i "Krijumčarenje ljudi" propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelom "Otmica" iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinile osobe lišene slobode.

Osobe lišene slobode su provedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tijekom rada ostvarena je suradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske, kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close