Brend IV

SIPA ''upala'' među službenike Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Vijesti / Crna Kronika | 21. 12. 2022. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Banja Luke, uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, provode operativnu akciju ''Brend IV''.

Pretresi se vrše po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, na šest lokacija, a zbog postojanja osnova sumnje na krivična djela ''Zloupotreba položaja ili ovlasti'' iz člana 220. i ''Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 217. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Kako piše Glas Srpske, akcijom je obuhvaćeno najmanje šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH među kojima su Jelena Majstorović i Radenko P, potvrđeno je za ovaj medij.

Kako Glas Srpske doznaje, osumnjičeni se terete da su počinili razne zloupotrebe položaja, a istraga protiv njih se vodi duže vremena.

Izvor blizak istrazi je rekao kako će tijekom akcije biti pretreseno nekoliko lokacija, odnosno stanova koje koriste osumnjičeni u Banja Luci i Prnjavoru.

"Planirano je da bude pretresem stan koji koristi osumnjičena Majstorovićeva u Banja Luci, kao i još neki stanovi i objekti", rekao je izvor.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su da bi izbjegli uhićenje jutros rano svi otišli navodno u kontrolu na područje Cazina.

"Pretpostavljamo da je neko pokušao da opstruira istragu i da je osumnjičenima javljeno kada će ona početi kako bi imali vremena da sklone dokaze. To se sada provjerava paralelno s akcijom", rekao je izvor.

Kopirati
Drag cursor here to close