Otkrivanje svjedoka

SIPA u akciji: Izvršen pretres u Sarajevu

Vijesti / Crna Kronika | 14. 04. 2016. u 07:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak ujutro su pretresli stambeni objekat koji koristi osoba inicijala B.Š. (1976.) na području Sarajeva.

Navedene aktivnosti realizirane su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem kaznenog djela iz člana 240. KZ BiH 'Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka' u postupku koji je vođen pred Sudom BiH u predmetu protiv D.Š.

Aktivnosti su provedene po naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Osoba inicijala B.Š. bit će saslušana u službenim prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičene, a Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH u zakonskom roku bit će dostavljeni odgovarajući izvještaji o preduzetim aktivnostima i privremeno oduzeti predmeti, kao i izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju, navodi se iz SIPA-e.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su stan i prostoriju u Sarajevu koje koristi Branka Šekarić, osumnjičena za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz predmeta ratnog zločina. Prema Tužiteljstvu BiH, Šekarić je putem društvenih mreža objavila identitet zaštićene svjedokinje u predmetu ratnog zločina, čime je dovela u opasnost život i sigurnost ove osobe, navodi BIRN.

Branka je supruga Dragana Šekarića, koji je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Višegradu. Njemu se trenutno sudi pred Sudom BiH i za zločin počinjen 1993. u mjestu Štrpci (općina Rudo).

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da su od osumnjičene Šekarić izuzeti računari i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim kaznenim djelom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close