3 fizičke i 1 pravna osoba

SIPA podnijela izvještaj o utaji oko 4,8 milijuna KM poreza

Pojedinci su otvorili i raspolagali s više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske, te iste iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inostranstvu.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 05. 2019. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), podnijeli su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, protiv tri fizičke osobe i jedne pravne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 250. 'Organizirani kriminal' KZ BiH u vezi sa kaznenim djelima 'Pranje novca' iz člana 209. stava (1), (2) i (3) KZ, 'Porezna utaja' iz člana 267. stava (1) i (3), 'Osnovi odgovornosti pravne osobe' iz člana 128. KZ Brčko distrikta BiH i kazneno djelo 'Utaja poreza i doprinosa' iz člana 287. stava (1) i (3) KZ Republike Srpske.

Naime, policijski službenici SIPA-e su u suradnji sa organima za provođenje zakona R. Slovenije i drugih zemalja Europske unije, došli se do podataka kako su prijavljene osobe u vremenskom periodu od 2013. do 2018. godine, u svojstvu odgovornih osoba u jednoj pravnoj osobi iz BiH, odnosno kao fizičke osobe - obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizirani kriminal.

Postupali su tako što su otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske, te iste iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inozemstvu bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreznim organima u Bosni i Hercegovini u ukupnom iznosu od oko 48 milijuna KM čime su izbjegli plaćanje poreznih obaveza u ukupnom iznosu od oko 4.8 milijuna KM, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close