Detalji

Selimović u središtu višemilijunske afere: Izvučeno više od 100 milijuna KM gotovine

Povjerenstvo je navelo da su se udružili radi manipulacije na tržištu u vezi sa prometom dionica društva Unionivestplastika Sarajevo.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 04. 2023. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da je Povjerenstvo za vrijednosne papire Federacije BiH podnijelo kaznenu prijavu protiv nekoliko osoba za višemilijunski kriminal izazvala je ogromnu pažnju javnosti.

Kako su priopćili, oni su nadležnom tužiteljstvu dostavili Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i to protiv 22 osobe, brokerske kuće, četiri društva za upravljanje fondovima, dioničkih i društava ograničene odgovornosti iz BiH, Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Malte i Slovenije.

Povjerenstvo je navelo da su se udružili radi manipulacije na tržištu u vezi sa prometom dionica društva Unionivestplastika Sarajevo.

Detalji iz dokumentacije

Raport otkriva neke detalje iz njihove dokumentacije koja je proslijeđena nadležnom tužiteljstvu.

Oni su u priopćenju naveli sljedeće:

"…zbog postojanja osnova sumnje da je fizičko lice M.S. iz Sarajeva, u namjeri stjecanja imovinske koristi za sebe ili drugog, pri tome nanoseći direktnu imovinsku štetu zatvorenim investicijskim fondovima, svjesno i sa htijenjem, organizirao grupu ljudi, odnosno tri ili više fizičkih i pravnih, domaćih i stranih osoba u cilju učinjenja kaznenih djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela Manipulacije na tržištu, u vezi sa prometom dionicama društva UNIOINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo".

Raport otkriva da je proosumnjičeni u ovoj prijavi poznati biznismen Mujo Selimović. Odnosno, on se smatra organizatorom grupe.

Ostali koji se spominju u prijavu su: Elma Bunjo, Miroslav Duno, Zoran Duno, Željko Kesten, Rudo Kesten, Nikola Kesten, Rifat Papić, Augustin Rupčić, Smail Halilagić, Edison Pavlović, Fuad Džafić, Goran Šarić, Senad Vuković, Amir Smirko, Alma Tufekčić, Amir Japaur, Pero Perić, Ramo Hajradinović, Risto Kovačević, Faik Zuko i Muris Mutevelić.

Što se tiče pravnih lica koja je Povjerenstvo za vrijednosne papire FBiH označilo kao sudionike, to su:

AW Broker, Društvo za upravljanje fondovima (DUF) ABDS, Eurofond, DUF Market Investment Group, DUF Lilium, Alpenland (Austrija), Gabuda Finanz (Švicarska, New Media Company, MIMS, Bosna Auto NET, Bosna Auto, GP ŽGP, Lider Press, Consultin-PR, BMK Invest, Sarajevska pivara, Step i Armena.

U mnogim ovim društvima, Mujo Selimović ima vlasništvo, a kako se navodi u prijavi, on grupu nije organizirao spontano, nego je komplicirana financijska prevara osmišljavana dugo i pedantno.

Kako je to teklo?

Pojednostavljeno rečeno Selimović, koji je u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi i fondova i firmi, koristio tu svoju poziciju da preko drugih povezanih lica (s kojima je imao očiti dogovor) da izvuče novac. Milijune maraka.

Selimović je vlasnik jednog fonda i vlasnik je neke firme. Onda Selimović proda firmu fondu i nastavlja njome upravljati kao da je i dalje njegovo vlasništvo. Samo kroz fond.

To je Selimović radio, tvrdi Povjerenstvo za vrijednosne papire u prijavi, sa firmama: Sarajevska pivara, Merkur, GP ŽGP, Bosna auto, Unioninvestplastika i drugim koje su (bile) u njegovom vlasništvu.

Prema procjenama Komisije, Selimović je iz četiri fonda kojima je upravljalo Društvo za upravljanje fondovima ABDS izvukao desetine milijuna. Kako su naveli, ako se uzme vrijednost ulaganja u dionice društva Unioninvestplastika i Sarajevska pivara to je skoro 20 milijuna KM. Ako se uzmu u obzir i nekretnine, cifra raste na više od 30 milijuna KM.

Iz druge tri fonda, Selimović je na ime Unionvestplastike, Sarajevke pivare, Merkura i ŽGP-a izvukao skoro 40 milijuna.

Povjerenstvo u prijavi procjenjuje da je nelegalno izvučeno više od 100 milijuna KM gotovine.

Kopirati
Drag cursor here to close