Akcija 'Kruna'

Šarićevi ljudi dobili dokumente BiH, cijena 3.000 eura

Vijesti / Crna Kronika | 21. 06. 2016. u 10:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Radomir Domuzin rekao je danas da je, za sada, utvrđeno da su se krivotvorena osobna dokumenta izdavala u Stanici javne bezbjednosti Gradiška i Policijskoj stanici Srbac i da su koštala od 3.000 eura.

"Dokumenta su dobivale krimogene osobe iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bugarske i drugih zemalja, među kojima su članovi čuvene Šarićeve grupe koju smatraju jednom od najvećih na području Balkana za rasturanje opojnih droga i narkotika", rekao je Domuzin.

On je na konferenciji za novinare istaknuo da je jedna od glavnih osoba za izdavanje osobnih dokumenata bila administrativni radnik za izdavanje osobnih dokumenata u Gradiški čiji su inicijali Z.K.

Domuzin je naveo da je tijekom međunarodne akcije "Kruna" na području BiH uhićeno osam osoba, u Zagrebu tri i u Ljubljani dvije osobe koji se dovode u vezu sa krivotvorenjem i prodajom osobnih dokumenata.

"Na području BiH uhićene su osobe čiji su inicijali D.B., N.B., B.P., M.T., Ž.Đ., M.C., S.G. i Z.K., a policija je tijekom jučerašnjeg dana pretresla četiri lokacije na području Banja Luke, dvije na području Srpca, po jednu na području Gradiške i Sanskog Mosta, te tri u Zagrebu i dvije u Ljubljani", rekao je Domuzin.

On je istaknuo da se u matičnom uredu u Sanskom Mostu izdavala većina krivotvorenih rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu, i to od osoba koje su još davno iselile iz BiH u treće zemlje Europe, Australije i Kanade, pa i od osoba koje su umrle i nikad nisu podnosile zahtjev za izdavanje osobnih dokumenata.

Sve uhićene osobe su predate u nadležnost Tužiteljstva BiH. Domuzin je podsjetio da pripadnici MUP-a Republike Srpske i jedinica za organizirani kriminal na ovoj akciji rade od srpnja 2015. godine. a tijekom studenog iste godine uključili su se i predstavnici Tužiteljstva BiH.

Ova akcija se nastavlja jer ovo nije konačan broj osoba koje su upletene u krivotvorenje i prodaju osobnih dokumenata, prenijela je agencija Srna.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić istaknuo je da se policija Srpske ovim pitanjem bavila i prije 12 godina, ali da je sada došla u finiš i ovdje neće stati, "jer mnogi se kriminalci kriju sa ovim lažnim dokumentima".

Vasić je naglasio da je 2004. godine na području Federacije BiH bilo evidentirano oko 300, a u Republici Srpskoj četiri osobe koje su imala krivotvorene osobne dokumente.

Najavio je da će sljedeća aktivnost biti da se ponište sva dokumenata koja su izdata na spomenuti način te proglase krivotvorenima. Treba očekivati, dodao je, da su neke osobe čak mijenjale i nacionalnost da bi pribavile ovakva dokumenata, ali da najčešće ovako pribavljanje dokumenata koriste osobe koje bježe od pravde.

Prilikom pretresa pronađeno je i izuzeto oružje, veći broj krivotvorenih dokumenata, mobilni telefoni, sim kartice za mobilne telefone, računarska i fotooprema i drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close