I suradnik i vozač

S mjesta ministrovog vozača 'skočio' na mjesto stručnog suradnika bez stola

Adnan Bektić je kazao da je potpisao ugovore o djelu za 2012. godinu kojima je bilo predviđeno da obavlja poslove stručnog suradnika u Ministarstvu sigurnosti BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 04. 2021. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužiteljstva ispričao je kako je nakon isteka ugovora za vozača potpisao četiri ugovora o djelu za poslove stručnog suradnika, piše BIRN.

Adnan Bektić je kazao da je potpisao ugovore o djelu za 2012. godinu kojima je bilo predviđeno da obavlja poslove stručnog suradnika u Ministarstvu sigurnosti BiH. Naveo je da mu je krajem 2011. istekao ugovor na osnovu kojeg je bio angažiran kao vozač. Napomenuo je da je 2010. diplomirao na fakultetu za sport.

Smanjena plaća

Tužitelj Ismet Šuškić ga je pitao je li bila i smanjena plaća, podsjetivši ga da je u iskazu iz istrage naveo da je obaviješten o smanjenju plaće za oko 300 KM zbog čega prestaje raditi kao vozač i počinje raditi kao stručni suradnik. Svjedok je potvrdio da je plaća bila smanjena.

Prva dva ugovora o djelu potpisao je na po tri mjeseca za, kako je naveo, projekt Argos, u sklopu Centra 112, a druga dva za poslove u uredu ministra kojima je bilo predviđeno planiranje rada, strateška planiranja i odgovori na zastupnička pitanja.

Tužitelj Šuškić konstatirao je da svjedok u istrazi nije mogao navesti poslove predviđene u druga dva ugovora. Bektić je rekao da ima te dokumente i da se u međuvremenu podsjetio. Prisjetio se kako su u uredu razgovarali o sačinjavanju odgovora na zastupnička pitanja.

Rekao je kako misli da je podnosio mjesečne izvještaje o radu šefu ureda. Naveo je da nije imao svoj ured, ni radni stol nego da je koristio zajednički stol u uredu šefa ureda ili radni stol jednog od kolega kada bi on bio odsutan. Dodao je da bi povremeno išao i u Centar, kada bi bilo potrebe.

Bektić je rekao da nije imao ovlaštenje za pristup tajnim podacima, ali da je mogao obavljati poslove i bez toga.

Usput je i vozio

Svjedok je potvrdio da je tijekom 2012. radio i kao vozač po potrebi. Kazao je da je ta pozicija ostala upražnjena nakon što je on postao stručni suradnik, ali da je pristao da obavlja i te dužnosti.

Bektić je kazao da je dobivao naloge za put i da su mu za službena putovanja isplaćivane dnevnice. Naveo je da su putovanja bila česta.

Rekao je kako mu je četvrti ugovor prekinut u studenom 2012. kada je smijenjen ministar.

Na sugestiju branitelja Envera Ćosićkića da mu je ugovor otkazan zbog prestanka potreba, a ne smjene ministra, svjedok je rekao da je vjerojatno tako bilo.

Kazao je da je njegov angažman na poslovima stručnog suradnika vjerojatno bio na inicijativu pomoćnika ministra Samira Agića. Prisjetio se da je tijekom prva dva ugovora bilo snjegova i poplava i da je u više navrata morao prisustvovati u Centru 112, da je prenosio određene informacije ministru, te da su isporučivali pomoć u Žepi.

Isplate

Bektić je napomenuo da tečno govori turski jezik i da je bilo situacija u kojima je na poslu koristio to znanje.

Sudac Izo Tankić pitao je svjedoka da li zna koliko Centar ima zaposlenih i da li zna imena nekoga o zaposlenih. Bektić je kazao da ne zna broj zaposlenih, a da bivše kolege zna samo iz viđenja.

Ahmetovića optužnica tereti da je od kraja 2011. do rujna 2012. godine potpisao četiri ugovora o djelu s Bektićem, koji nije obavljao naručene poslove. Kako se navodi, optuženi je Bektiću omogućio stjecanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM.

Vještak financijske struke Milimir Gutić kazao je da je Bektiću po ugovorima isplaćivano 1.200 KM mjesečno, a da je do prekida angažmana 8. studenog ukupno isplaćeno 12.800 KM. Naveo da po ovim ugovorima nisu isplaćivani porezi i doprinosi.

Vještak je kazao da je za 2012. godinu Bektiću kao vozaču ministra sigurnosti isplaćeno 3.400 KM.

Gutić je naveo da je analizirao ugovore potpisane 28. prosinca 2011. i 26. ožujka 2012., te ugovore od 26. lipnja i 28. rujna, čiji se zadaci odnose na izradu strateških planova, analizu podataka o organiziranom kriminalu, terorizmu i javnom redu i miru, kao i međunarodnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close