Čudna tvar

Ruse ubila nepoznata droga

Vijesti / Crna Kronika | 26. 09. 2014. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest osoba umrlo je, a oko sto ih je otrovano, u jednom gradu u Sibiru, poslije konzumiranja "nepoznate sintetičke supstance", priopćile su danas lokalne vlasti.

''U našoj oblasti, oko sto osoba je otrovano. Još šest stanovnika uzrasta između 18 i 35 godina umrlo je pošto su koristili sintetičku supstancu'', rekao je Itar Tasu glasnogovornik regionalnog tužiteljstva. Kako je precizirano, 36 osoba i dalje je na bolničkom liječenju.

Sve žrtve su iz Surguta, na zapadu Sibira, u kojem živi 330.000 stanovnika.
Ruske vlasti su otvorile istragu, a tvar, kupljena na internetu, poslana je u laboratoriju na testiranje.

Ovisnost o drogi je jedna od najvećeg problema javnog zdravlja u Rusiji. Upotreba droge u zemlji je eksplodirala raspadom SSSR-a i dostigla vrhunac u drugoj polovini 90-tih godina, prije nego što je postupno opadala od početka 2000-tih godina, s ekonomskim oporavkom zemlje.

Ruske vlasti imaju poteškoća da kontroliraju upotrebu sintetičkih supstanci koje dolaze posebno iz Kine, jer stalna promjena njihovih kemijskih formula otežava njihovu zabranu.

Policija je naknadno objavila kako je uhitila dvije osobe povezane s rasparčavanjem droge, prenio je Itar Tass. U policijskom izvještaju navodi se kako je riječ o potpuno novoj psihoaktivnoj tvari.

Kopirati
Drag cursor here to close