Tko će odgovarati?

Roditelji djevojčice iz Kaknja: Rekli su nam da je mozak uništen

Vijesti / Crna Kronika | 12. 11. 2021. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Roditelji djevojčice iz Kaknja: Rekli su nam da je mozak uništen

Amira i Muris Gadžur, roditelji djevojčice iz Kaknja koja je tijekom rutinske oftalmološke operacije u privatnoj ordinaciji pala u komu, i dalje su u bolu i nevjerici.

Svaki dan ju posjećuju u Intenzivnoj jedinici Pedijatrijske klinike KCUS-a, a navode kako je zdravstveno stanje nepromijenjeno.

"Zadnje kad smo bili, pozvali su nas svi liječnici na jedan sastanak i rekli su nam da su radili CT mozga, da je mozak potpuno uništen, spaljen, da je izgubio svu funkciju svoju i srce da radi samo pomoću aparata i to je sve što znamo", kazala je za N1 majka Amira.

Operirana na stomatološkoj stolici

Otac Muris nam je rekao da svaki put moraju raditi PCR test kako bi ulazili u bolnicu, na intenzivnu, gdje je djevojčica zbrinuta. Rade to privatno, to košta, dodaje, a nisu u posebnom financijskom stanju. Treba im svaki put dva dana da dobiju test. Privatno su neki dan dali 220 KM.

Na pitanje jesu li bili u Tužiteljstvu KS, otac nam je rekao: "Mi smo jučer samo izjavu dali, oni su rekli da će sve pokrenuti".

Odvjetnika su kontaktirali, ali rekao im je da je za sada još prerano njegovo angažiranje.

"Što god da se dogodi u Božjim je rukama, ali ako je kriv neko treba da se zna jer ima još djece na ovom svijetu. Možda sutra dođe moje drugo dijete da mora oko operirati, da mi ubiju i drugo dijete. Ako je neko kriv, neka odgovara", ističe majka Amira.

Majka je opisala i operacijsku salu u kojoj je njezina kći bila operirana.

"Samo sam vidjela, isto kad idete zubaru, ona zubarska stolica, nije onaj bolnički krevet, ne znam kako to da nazovem. Uska je bila. A pored je bio stol s lijekovima i gazama. Ja ništa od aparata okolo nisam vidjela", istaknula je.

Privatna "ordinacija"

Podsjetimo, liječnica Nina Jovanović iz Zenice je radila prvu operaciju prije godinu dana u Kantonalnoj bolnici Zenica. Svaki put ih je upućivala na kontrole u Sarajevo u ordinaciju Halimić, gdje privatno radi. U tih godinu dana došlo je do infekcije i kako im je dr. Jovanović rekla – potrebna je hitna operacija, ali se mora dugo čekati u KB Zenica. I tako su završili u privatnoj "ordinaciji".

Operaciju je radila upravo dr. Nina Jovanović, koja, kako je ranije saznano nema dozvolu za rad u Sarajevu, uz asistenciju prof.dr. Jasmin Halimić. Iako ima svoju ordinaciju Halimić, zahvat je rađen u ordinaciji Rožajac/Bejtović.

Ordinacija u kojoj je oftalmološki operativni zahvat djevojčice, koja je završila u komi, Rožajac/Bejtović su bez zakonske verifikacije Verlaba, jedine mjeriteljske laboratorije u BiH.

"Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti propisano je da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uvjeta propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti te na osnovu istog donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu", istaknuli su za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Utvrđivanje uvjeta prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uvjeta prostora, opreme i kadra prema djelatnostima.

"Kontrola opreme, pravilnicima iz oblasti zdravstva propisano je da su zdravstvene ustanove i privatna praksa u obvezi sklopiti ugovor o servisiranju medicinsko – tehničke opreme te imati potvrdu o redovitom servisira", rečeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Kopirati
Drag cursor here to close