U Hrvatskoj

RH: Uhićen bh. državljanin osumnjičen za ubojstvo Hamasovog inženjera

Bh. državljanin osumnjičen za ubojstvo Hamasovog eksperta uhićen u Hrvatskoj.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 05. 2018. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Mohamed Zouari

Ministar pravde Tunisa priopćio je kako je jedan od dvojice državljana BiH koji se sumnjiče za ubojstvo Hamasovog visokog inženjera za dronove Mohameda Zouarija 2016. godine, uhićen u Hrvatskoj. Dodao je kako je BiH odbila izručiti drugu osumnjičenu osobu.

Zaouari je bio državljanin Tunisa, a ubijen u svom automobilu u blizini kuće u gradu Sfax u prosincu 2016. godine. Hamasova postrojba Al-Qassam Martyrs optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je kazao kako su sumnjaju da su "strani elementi" uključeni u njegovu smrt, piše Klix.ba.

Podsjetimo, prema navodima Hamasa, ubojstvo su izvršile dvije osobe koje su u Tunis ušle koristeći bh. putovnicu. Pripreme su počele godinu i po ranije. Dvije osobe koje su koristile bh. putovnicu su iznajmile dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubojstva. Pratili su Zouraija na dan ubojstva u kafić koji se nalazio blizu njegovog doma. Sjedili su za stolom pored Zouarija, piše JerusalemOnline.

Potom su otišli iz kafića, dok je drugi tim posmatrao Zouarijevu kuću. Kada je Zouari sjeo u automobil, jedan od dvojice agenata koji su koristili bh. putovnicu ga je upucao. Koristio je pištolj sa prigušivačem.

Vjeruje se da je izraelska tajna špijunska služba Mossad i ranije ubijala palestinske militante i naučnike, ali su rijetko potvrđivali ovakve operacije.

U aprilu ove godine, ubijen je inženjer koji je surađivao s Hamasom u glavnom gradu Malezije. Njegova obitelj i Hamas su kazali da je to učinio Mossad. Dr. Fadi Mohammad al-Batash ubijen je s više metaka dok se vraćao kući iz lokalne džamije.

Izrael je negirao tvrdnje i sugerirao da je ubojstvo povezano s neriješenim računima između suprotstavljenih teroristički frakcija.

Kopirati
Drag cursor here to close