Istraga

Razbijen lanac prostitucije u BiH: Uhićen i vođa skupine

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je po nalogu tužiteljstva i uz naredbu Općinskog suda Živinice prekjučer izvršio pretrese na više lokacija u Živinicama, Tuzli, Kalesiji i Brčkom, kada su tri osobe lišene slobode.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 11. 2021. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzlanska policija razbila je lanac prostitucije koji se odvijao u Živinicama, Tuzli, Lukavcu i Brčkom, a među uhićenima je i 67-godišnji Faik Brčaninović, koji je osumnjičen kao vođa grupe i za njega je predložen pritvor.

Naime, županijsko tužiteljstvo u Tuzli je sucu za prethodni postupak Općinskog suda Živinice stavilo prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za Faika Brčaninovića iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo navođenja na prostituciju, prenosi Klix.ba.

"Brčaninović je osumnjičen da je u periodu od siječnja 2020. do kolovoza 2021. godine u Tuzli, Živinicama, Lukavcu i Brčkom poticao više žena na prostituciju i sudjelovao u organiziranju pružanja seksualnih usluga za više muškaraca i tako pribavljao sebi protupravnu imovinsku korist. Dio novca od pružanja seksualnih usluga je davao oštećenim ženama, a dio zadržavao za sebe", navedeno je iz Tužiteljstva TK.

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je po nalogu tužiteljstva i uz naredbu Općinskog suda Živinice prekjučer izvršio pretrese na više lokacija u Živinicama, Tuzli, Kalesiji i Brčkom, kada su tri osobe lišene slobode.

Nakon kriminalističke obrade ove osobe su uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu predate u nadležnost Tužiteljstva TK.

"Istraga za navođenje na prostituciju je otvorena i protiv ženske osobe inicijala M. B. iz Kalesije, koja je osumnjičena da je s Brčaninovićem sudjelovala u jednoj radnji u organiziranju pružanja seksualnih usluga. Nakon ispitivanja u Tužiteljstvu ova osoba je puštena da se brani sa slobode", naveli su iz tuzlanskog tužiteljstva.

Istraga je otvorena i protiv I. K. iz Tuzle, koji je osumnjičen za krivično djelo neovlaštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Pripadnici SKP MUP-a TK su prilikom pretresa stana ove osobe u Tuzli pronašli pištolj i municiju koje je posjedovao bez važeće dozvole za držanje oružja.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene te je za Brčaninovića stavio prijedlog za određivanje pritvora nadležnom sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close